Záchrana ve vojenském prostoru

Třicetiletá cyklistka se v pondělí  podvečer vracela s přítelem z výletu ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice, uklouzla na štěrkové cestě a těžce se zranila.

Její přítel hned mobilem zburcoval dispečink Zdravotnické záchranné služby v Českých Budějovicích a zdravotníci následně požádali o spolupráci horské záchranáře ze Šumavy.

 

„Výcvikový prostor je o víkendech a svátcích otevřen pro turisty. Proto se stává, že zasahujeme i tam. V tomto případě zároveň s námi vyjela ke zraněné na Knížecí stolec i sanitka Rychlé pomoci z Volar,“ popsal okolnosti dnešní akce zasahující člen Horské služby Šumava Václav Cypro mladší. Dodal, že členové HS oproti výjezdům ke zraněným v ostatních oblastech pohoří a na sjezdovkách v tomto případě přímo nezasahovali. Horští záchranáři zdravotníkům pomohli s transportem zraněné ženy k přivolanému vrtulníku Letecké záchranné služby z Českých Budějovic a zajistili kompletně místo přistání. Posádka LZS pak mladou cyklistku převezla k dalšímu ošetření na budějovické traumacentrum.

 

„Lokalita dnešního zásahu sice nespadá do oblasti, ve které působí šumavská HS, ale i do takových míst vysíláme naše záchranáře. Je to vše na základě dohody, kterou máme se Zdravotnickou záchrannou službou. Umožníme tak odborný zásah i v místech, do kterých se zdravotníci dostanou jen s obtížemi nebo dokonce vůbec,“ řekl k dnešní akci Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

tzhsčr