padelky

Za patnáct tisíc může sedět až osm let

Jihočeští kriminalisté obvinili muže z Prachaticka, měl padělat patnáct kusů tisíci korunových bankovek.  

Přestože je velmi těžké dostat se na stopu padělatele peněz, objasnili jihočeští specialisté z kriminální služby během několika dní již třetí „kousek“. Obvinili v těchto dnech ze zločinu padělání a pozměnění peněz a také z podvodu třiadvacetiletého muže z Prachaticka.

 

padelky
Zprvu pracovali kriminalisté jen s drobnými informacemi o padělaných bankovkách na Prachaticku, později začaly stopy směřovat ke konkrétním osobám podvodné transakce, ve které padělané tisícikoruny figurovaly. Od několika osob se kriminalisté dostali až k vlastnímu padělateli.

Uvedených trestných činů se podle kriminalistů měl obviněný dopustit tím způsobem, že již na jaře roku 2012 v Prachaticích na multifunkčním zařízení zhotovil padělky tisícikorunových bankovek dvou sériových čísel. Padělky jsou hodnoceny stupněm nebezpečnosti číslo čtyři, jako méně zdařilé padělky. Byly vyrobeny reprodukcí na principu barevného inkoustového tisku.

 

Jak kriminalisté zjistili, vyrobil celkem 15 kusů těchto padělků a to původně pro účely známé společenské hry dostihy … Později zůstal bez zaměstnání a tak se pokusil všechny padělky letos v polovině března udat jako pravé a získat za ně skutečné peníze. Nešel je však nikam za drobnosti rozměnit, ale dohodl se, se známou ženou, o obstarání eur a ty zaplatil padělky. Tím se však dopustil dalšího trestného činu, podvedl ji o 15 000 korun.

Kriminalisté muže vyšetřují na svobodě, v případě odsouzení by muži hrozil trest odnětí svobody ve výši tří až osmi let.

 

-red, p cr-