Kontrola radnice není ‘bič’

Průhledné veřejné zakázky / Veřejný registr smluv

Poslanecká sněmovna ČR projednává návrh zákona, podle kterého by měly všechny veřejné instituce automaticky zveřejňovat nově uzavřené smlouvy v internetovém Registru smluv.

Bude-li takový zákon přijat, získá každý občan snadný přístup k nejdůležitějším informacím o činnosti veřejné správy. Díky této veřejné kontrole se pak začne vracet důvěra v demokratické fungování státu.

 

Došlo by tak ke vzkříšení myšlenky starosty Tomáše Bati: veřejnost má mít možnost bez obstrukcí kontrolovat výkon veřejné správy.

 

 

 

Starostové tří menších obcí – Milan Vácha, starosta obce Psáry; Martin Macháček, starosta Ondřejova; Leoš Bláha, starosta Lipnice nad Sázavou – založili iniciativu, která podporuje schválení zákona a oslovují své kolegy – starosty, aby se k nim připojili.

 

STAROSTOVÉ PRO TRANSPARENTNOST

 

Odpůrci tohoto zákona tvrdí, že zákon by obce zatížil další byrokracií. Starostové tří menších obcí, z nichž někteří již smlouvy nějaký čas uveřejňují, deklarují tu skutečnost, že skutečná zátěž je minimální, zveřejnění jedné smlouvy nás stojí jen pár minut.

 

Zajímalo nás, jak se k prohlášení staví starostové šumavských měst a obcí. Oslovili jsme je otázkou, zda se již k prohlášení připojili, uvažují o připojení, nebo se přidat nechtějí (pokud ne, tak proč). Bojí se veřejná správa transparentnosti, nebo ji podpoří? Jaké je „skóre“ mezi šumavskými starosty? Dozvíte se v pondělí na našich stránkách. Obrátili jsme se na starosty ve správních obvodech ORP Prachatice a ORP Sušice (celkem 95 obcí).

 

A co vy? Připojili byste, pokud byste byli starostou / starostkou, svůj podpis k ‘podpoře návrhu zákona o zveřejňování smluv? Souhlasíte s tím, že prohlášení není koalicí pro politické boje s jinou skupinou, ale jasným vzkazem veřejnosti, že starostové se ‘otevírání radnic’ neobávají?

 

-as-