Vimperští u korunovace nového krále

Pohádky mají nového krále

 
Členové SHŠ Artego a herci DS Bouček byli přítomni korunovaci druhého pohádkového krále, Václava I., zvaného Vydra.

novy pohadkovy kral 1

Po abdikaci I. Pohádkového krále Zdeňka I. zvaného Troška, byl v pátek 4. dubna, v rámci veletrhu cestovního ruchu Jihočeský kompas slavnostně korunován herec Václav Vydra na II. Pohádkového krále v Čechách.

 

Václav I. zvaný Vydra přebral korunu, žezlo a jablko od zástupců jihočeského kraje, hejtmana Jiřího Zimoly, ředitelky Regionální agrární komory Hany Šťastné a místostarosty Strakonic Pavla Pavla. Po osmi měsících tak skončilo bezvládí v Jihočeském pohádkovém království, kdy v srpnu loňského roku, po deseti letech, pro pracovní vytíženost abdikoval dosavadní král režisér Zdeněk Troška.

 

novy pohadkovy kral 6

Korunovace se účastnila i početná „čertovská legie z Vimperka“ ve složení herců DS Bouček a členů SHŠ Artego. Vimperští čerti předali králi dar, a to plyšovou vydru s korunkou a pivo z vimperského Šumavského pivovaru. Některým čertům, školou povinným, napsal osobně pohádkový král omluvenku do školy jejich třídním učitelům.

 

        novy pohadkovy kral 5  novy pohadkovy kral 8

novy pohadkovy kral 10

 

Po ukončení slavnostní korunovace vyprovodili účastníci miniprůvodem kolem DK Metropol nového krále Václava I. zvaného Vydra k jeho kočáru. Čerti udivovali přítomné chrlením ohně ze svých hrdel. Po rozloučení s králem se přítomní pohádkáři přesunuli rokovat na seminář do Borovanského mlýna.

 

Občanské sdružení Pohádkové království se velkou měrou zasluhuje na rozvoji domácího cestovního ruchu. Jak uvádí na svých stránkách je po celé České republice vytvořeno přibližně 300 Pohádkových infokanceláří. Cestovatelé s jejich pasy, vandrovními knížkami a čtyřmi pohledy získávají překvapivé odměny, tituly, a diplomy za nasbírání pohádkových razítek s logo-vtipy od Jaroslava Kerlese.

Pojízdnou pohádkovou kancelář provozuje Stifterův pošumavský železniční spolek z Vimperka, jehož zástupce byl korunovaci nového krále rovněž přítomen.

 

Jan Ziny Vávra

{gallery}vimperk/2014/04_duben/pohadkovy_kral_vydra/{/gallery}