kliste

Klíšťata se vyskytují dříve

Mezi důsledky teplé zimy bohužel patří  i  ty méně příjemné, například brzký výskyt klíšťat. Jejich aktivita začíná při teplotách kolem deseti stupňů nad nulou, což v uplynulé době bylo téměř trvale. Kousnutí klíštěte může člověka poznamenat na celý život. Loni bylo v ČR hlášeno 625 případů klíšťové encefalitidy, dva lidé  v důsledku tohoto onemocnění zemřeli. Každoročně u nás onemocní více než 130 dětí, nejohroženější skupinou jsou ale senioři, kteří se  nechávají  preventivně očkovat nejméně. V Evropě bylo v roce 2013 evidováno nejvíce nemocných ve věku 45-65 let, druhou  nejpočetnější skupinou  nemocných byli právě senioři nad 65 let. 

 

“Čtvrtina nemocných má po prodělání závažné formy klíšťové encefalitidy trvalé následky. Patří mezi ně například chronické bolesti hlavy, poruchy spánku, koncentrace a paměti, nespavost, deprese, obrna končetin, hluchota nebo poruchy hybnosti,” upozorňuje docent Rastislav Maďar, člen Evropské pracovní skupiny pro klíšťovou encefalitidu. (zdroj:idnes.cz)

 

prachatice zdrave mesto logo
Víte, jak můžete ochránit sebe a své blízké? Jestli  váháte s očkováním, nejste o něm dostatečně informováni, nebo se chcete dozvědět více o tom, jak se účinně chránit,  určitě byste si neměli nechat ujít besedu na toto téma s Mgr. Miroslavem Grosem, vedoucím lékárny v prachatické nemocnici. Koná se v pondělí 7. dubna od 9.30 hodin  v komunitním centru (Na Sadech).

 


Navíc si při této příležitosti můžete nechat změřit tlak nebo cukr v krvi a a využít přítomnosti  Mgr. Grose  k dalším otázkám ohledně vašeho zdraví.

 

denzdravi prachatice

 

 

-red, mu pt-