Čkyňská synagoga opravena a otevřena

Čkyňská synagoga patří, spolu s bechyňskou, k nejstarším dochovaným židovským památkám v jižních Čechách. Vyrostla jako náhrada za původní, kterou potkal v roce 1827 neblahý osud v podobě přeměny na hospodářský objekt, jenž se dočkal destruktivního konce v roce 1977. Osud synagogy ale nebyl místním lhostejný – díky více než dvacetiletému úsilí byla opravena a tuto neděli v rámci dokončení projektu slavnostně otevřena.

 

 

synagoga

 

Synagoga ve Čkyni je  vůbec jednou z posledních židovských památek, které se na jihu Čech dochovaly, jedinou synagogou v okrese. Původně byly na Prachaticku synagogy čtyři, dochovala se však tato jediná.

 

Její osud nebyl vůbec jednoduchý, před  více než dvaceti lety měla “namále”, dokonce se uvažovalo  o jejím zbourání. Podobně jako řada jiných památek, putovala  ‘ze správy do správy’. Vimperská Jednota ji koupila  v roce 1988, ale pro její záchranu a obnovu nebylo až do roku 1991 uděláno nic. Pak ale objekt odkoupila obec a začala s opravami. Střecha, strop, podlaha, okna (r. 1999) – postupně se budova začala vracet ke své podobě, pod patronací místní Společnosti pro obnovu židovské synagogy.Více než dvacet let neutuchající snahy o znovuobnovení unikátní památky oslavilo v neděli úspěch.

 

Synagoga ve Čkyni měla štěstí, že po přestavbě na rodinný domek byla možná její úplná obnova.

 

otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 9

 

V expozici nové vybudovaného regionálního židovského muzea jižních Čech jsou k vidění kromě modelů slavných  synagog opravdové unikáty dokumentující život židovské obce, například originální textilie z rodiny dnes vídeňské dárkyně,  mezi první exponáty patřil modlitební plášť a kipa, které jejich majitel ponechal přes válku v ochraně u sousedů s tím, že si je po válce vyzvedne – k tomu už ale nedošlo, nejdůležitějším předmětem v synagoze je fragment tóry uložen ve schránce modlitebny, která by měla sloužit židovským obřadům.

 

Tóra je vlastně antickou formou  knihy – svitek, který obsahuje pět knih Mojžíšových. Text je psán ručně, čte se zprava doleva a ve Čkyni je uložena část první knihy Genesis o délce zhruba 45 metrů, který bylo po nalezení  na půdě objektu nutné  zrestaurovat a zakonzervovat.

 

Hledat své kořeny sem  přijíždějí potomci židů, kteří oblast opustili hlavně v 19. století. Dosud byl jejich cílem především židovský hřbitov, nyní si budou moci prohlédnout památku, která jim připomene život jejich předků zde. Někteří z nich byli přítomni i prvnímu zpřístupnění loni v říjnu, kdy byla znovu zasvěcena svému původnímu účelu.

 

otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 16

V objektu najdou návštěvníci  i prostory výtvarné galerie se stálou výstavou malířů prachatického okresu a multifunkční sál pro kulturní aktivity, včetně knihovny zaměřené na tématiku židovství.

 

Samotná rekonstrukce objektu byla podpořena  přehraničním projektem česko-bavorské spolupráce Krajina spojuje “Zámek Wolfstein – Synagoga ve Čkyni”, finančně se na  ní podílel také  Jihočeský kraj, obec Čkyně, sponzoři a dárci.

 

otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 1

 

Při příležitosti slavnostního dokončení projektu obnovy synagogy se sešlo mnoho významných hostů, slavnost byla  zdůrazněna  kulturním programem a vernisáží výstavy autorů Jana Hendrycha (sochy), Františka Hodonského (obrazy) a Jana Chaloupka (obrazy) – na foto zleva.

otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 13

 

 

Neděle se ve Čkyni nesla nejen ve znamení krásného jarního počasí, ale i radosti nad úspěchem z výsledků společné snahy o znovuzrození  významné památky.

 otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 5

Vlevo předsedkyně Společnosti na obnovu židovské synagogy ve Čkyni Jindra Bromová, uprostřed Ing. Vladimír Silovský, koordinátor projektu (RRA Šumava Stachy), vpravo starosta Čkyně Ing. Stanislav Chval.

 

O kulturní program se  mimo vystavujících umělců postarali klavírista Jan Tláskal, sopranistka Ani Vardanjan a barytonista Milan Sečanský.

                  otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 15  otevreni synagoga ckyne 30.3.20104 14

 

Poděkování si zaslouží všichni kteří se o realizaci projektu, i program k jeho slavnostnímu dokončení a otevření synagogy, zasoužili. Od pamětníků, žijicích potomků židů kteří se již zpět do Čkyně nevrátili, i současné kulturní společnosti pak také poděkování za  záchranu  části historie, která k národu neodmyslitelně patří a deklaruje jeho kulturní a společenský vývoj.

-red, foto Vladislav Hošek –

 

{gallery}vimperk/2014/brezen/synagoga_web/{/gallery}