kniha

Po knihách sahají děti málo. Umíme je to naučit?

 

“Kdyby sis radši vzal knížku a necivěl pořád do toho počítače!” Také to znáte z vlastních zkušeností? Děti sedící u televizních a počítačových obrazovek, “povídající” si s kamarády přes sociální sítě, s nezájmem o pohyb, kroužky, jinou, neelektronickou, zábavu. Je to špatně a tyhle návyky se těžko odstraňují. Nebude lepší jim předejít? Jasně stanovenými pravidly,  podporou jiných zájmů dětí, pěstováním správných návyků už odmalička. Co takhle knížky?

20 minut denně hlasitého předčítání dětem. Čtení v pohodě, s radostí, s rodiči, prarodiči nebo sourozenci – a budete sami překvapeni, kolik se toho dá v těch dvaceti minutách prožít a koneckonců i změnit!

 

V posledních letech, zvlášť  v souvislosti s dostupností moderních technologií, začalo čtenářů, zejména těch dětských, ubývat. Alarmující pokles v minulých letech odstartoval mnoho významných kampaní na podporu čtenářské gramotnosti, rozvoj čtenářských dovedností a udržení knihy jako  aktivní součásti kultury společnosti. Možná si pamatujete ještě ze svých dětských let, že “Březen – měsíc knihy” byl vždy spojován s návštěvou významných knihoven, besed se spisovateli, literárními soutěžemi.  Můžeme říci, že naštěstí snaha  o podporu zájmu o knihu neustala, přečkala  politické režimy a kotrmelce a  tradice března, jako měsíce knihy a čtenářů, pokračuje dodnes.

 

Knihovny i školy se v rámci lokálních i republikových kampaní zapojují do desítek akcí pořádaných právě při této i příležitosti. Prachatická knihovna není výjimkou.

 

V rámci letos již osmého ročníku  celostátní kampaně Celé Česko čte dětem®  pořádá kromě jiného i akci pro nejmenší čtenáře:

příští středu, 26. března od 9 hodin besedu s jihočeskou spisovatelkou Mgr. Stanislavou Bumbovou (Pohádky loďky Matyldy).

 

Prachatická knihovna nabízí, mimo bohatého výběru z knihovního fondu, celou škálu akcí  pro malé i velké čtenáře, literární besedy, kurzy tvůrčího psaní, klubové pořady, ankety… Chcete o nich vědět víc? PODÍVEJTE SE >>SEM <<

 


cesko cte detem

Osvětová a mediální kampaň  Celé Česko čte dětem®, největší svého druhu v České republice, se zaměřuje na podporu čtenářské gramotnosti dětí a mládeže, ale také na propagaci hodnotné literatury a budování pevných vazeb v rodině prostřednictvím společného čtení.

 

Máte  i vy na své děti čas? Vzpomínáte si ještě, jaké to bylo, když vám maminka, tatínek nebo babička, četli před spaním pohádku? Jak jste byli rádi, že jsou s vámi v pokoji, jak se vám krásně usínalo? Dopřejte to i svým dětem. Ale nemusí to být jen čtení před spaním, knížku si s sebou můžete vzít kamkoliv. Čas strávený s dítětem u zajímavých příběhů, povídání o obrázcích, se vám v dobrém vrátí.  

A navíc – jestliže vypěstujete v dítěti lásku ke knihám, předejdete mnoha negativním jevům, s jejichž následky se pak vypořádávají nejen ony samy, ale i jejich blízcí a celá společnost.

Prospěšnost čtení  lze shrnout  následovně:

Pravidelné čtení dítěti:

– uspokojuje nejdůležitější emoční potřeby dítěte;
– vytváří pevné pouto mezi rodičem a dítětem;
– podporuje psychický rozvoj dítěte;
– posiluje jeho sebevědomí;
– rozvíjí jazyk, slovní zásobu, dává svobodu ve vyjadřování;
– formuje čtecí a písemné návyky;
– učí samostatnému myšlení – logickému a kritickému;
– rozvíjí představivost;
– zlepšuje soustředění, uklidňuje;
– trénuje paměť;
– přináší všeobecné znalosti;
– ulehčuje učení a pomáhá dosáhnout úspěchů ve škole;
– učí děti hodnotám a rozlišování dobra od zla;
– rozvíjí smysl pro humor;
– je výbornou zábavou;
– zabraňuje vzniku závislosti na televizi a počítači;
– je to únik od nudy, neúspěchů a problémů;
– chrání dítě před hrozbou ze strany masové kultury;
– je prevencí patologických jevů;
– formuje čtecí návyky a podporuje získávání vědomostí po celý další život;
– je tou nejlepší investicí do úspěšné budoucnosti dítěte.

 

A to rozhodně stojí za vaši dvacetiminutovou časovou investici, ne?

 

-red, www.celeceskoctedetem.cz-