Platíte osobními informacemi?

Platíte také svými osobními informacemi?

 

Máte doma chytrý telefon nebo tablet? Pak do něj zcela určitě instalujete různé doplňky – aplikace, které přidávají nové a nové funkce (zejména hry, komunikační nástroje, tapety, stopky, svítilny apod.). Po zakoupení přístroje existuje krátké období (asi 14 dnů), kdy i nezkušený uživatel, který nemá příliš volného času (na rozdíl od mladé generace), zkouší možnosti nového přístroje a z dostupných zdrojů do něj instaluje různé doplňky. A zde přichází jedno velké riziko.

 

Chytré telefony (smartphony) a tablety obsahují operační systém, podobně jako klasická PC a probíhá na tomto poli klasický konkurenční boj mezi společnostmi Microsoft, Google a Apple. V současné době patří k nejpoužívanějším operační systém od společnosti Google s názvem Android. Stejně jako ostatní společnosti, nabízí díky připojení k internetu svůj portál aplikací, které jsou buď úplně zdarma nebo za malé částky (např. 30Kč za aplikaci).

 

Bohužel ne všechny aplikace se chovají právě vzorně. Přes třicet pět procent bezplatných aplikací sleduje uživatele, více než devět procent aplikací požaduje přístup ke kontaktům a přes šest procent z nich si vyžádá přístup k e-mailům. Toto alarmující zjištění vyplývá z průzkumu společnosti Bitdefender, která vyvíjí stejnojmenný antivirový software.

 

Ptáte se, jaký k tomu mají tvůrci těchto aplikací důvod? Nejčastěji jde o prodej dat získaných ze zařízení uživatele, který při instalaci bez dlouhého zkoumání potvrdí špehovacím aplikacím práva v požadovaném rozsahu. Aplikace samy získaná data většinou k ničemu nevyužívají, pouze je sbírají, aby je mohli jejich tvůrci zpeněžit.

 

Když se zeptáte kohokoliv, proč si nainstaloval nějakou konkrétní aplikaci (nejčastěji do svého telefonu), většinou vám odpoví, že byla zdarma. A zde je kámen úrazu – aplikace (většinou) informují před spuštěním instalace uživatele o tom, jaká budou používat přístupová práva, ale uživatel této informaci prostě nevěnuje pozornost (zdržuje, je to stejné jako s čtením návodu). A pokud tomu nevěnují pozornost dospělí uživatelé, jak asi k této věci přistupují děti, které v současné době masově používají nové technologie? A jsou to právě děti, které tak rády zkoumají nové věci a naprosto bezhlavě instalují nové a nové doplňky do přístrojů, které jim jejich rodiče zakoupili, protože už je zkrátka ve třídě mají všichni ostatní a navíc „efektivně“ vyplní jejich volný čas.

 

Bohužel nelze říci, kterým aplikacím je dobré se vyhnout, protože jich každým dnem přibývá obrovské množství. Cesta z pasti používaných bezplatných aplikací za cenu ztráty svého soukromí vede přes vědomé užívání informačních technologií, které souvisí s termínem „kyberkriminalita“, kterému se už delší dobu věnuje také Portus Prachatice, o.p.s. prostřednictvím certifikovaných kurzů pro veřejnost.

.portus barevné obrazek1
Na webu www.portusprachatice.cz se dozvíte informace o aktuálních seminářích na toto téma a 16. dubna 2014 se v Kruhovém sálu zastupitelstva Krajského úřadu Jihočeského uskuteční na toto téma III. Krajská konference primární prevence rizikového chování.

Ing. Petr Šmíd, ředitel organizace a lektor kurzů o kyberkriminality