Zraněná Němka na Kramolíně

Padesátiletá žena z Německa na lyžích nezvládla jízdu po těžkém sněhu na sjezdové trati v areálu Lipno-Kramolín a těžce se zranila. Musel pro ní letět vrtulník z Českých Budějovic.

 

Nehoda se stala krátce po poledni v neděli 2. března a po výzvě od pracovníků lyžařského areálu na místo okamžitě vyjeli záchranáři na sněžném skútru. „Paní se zřejmě snažila o prudký oblouk a na jarním firnu upadla. Ten sníh je jen technický a vzhledem k počasí mokrý a těžký. Žena spadla tak nešťastně, že se těžce zranila v oblasti pánve,“ uvedl k situaci na sjezdové trati Václav Cypro starší, zasahující člen Horské služby Šumava. Dodal, že členové HS měli podezření na zlomeninu krčku nebo přímo pánevní kosti. Požádali proto o spolupráci vrtulník českobudějovické Letecké záchranné služby. „Pak jsme ženu ošetřili, nasadili vakuovou dlahu a zafixovali jí do vakuové matrace. Na saních za skútrem jsme jí nato odvezli na heliport, kde zraněnou převzala posádka vrtulníku,“ doplnil Václav Cypro sr. Vrtulník LZS ženu ihned transportoval k dalšímu ošetření do nemocnice v Českých Budějovicích.

 

„I přes jarní počasí je na šumavských sjezdovkách stále mnoho lyžařů. Jezdí ovšem po sněhu, který může být pro méně zkušené kvůli místním podmínkám ne zcela bezpečný. Na místě je proto dodržování všech doporučení pro bezpečný pohyb na sjezdových tratích,“ varoval návštěvníky hor Michal Janďura, náčelník Horské služby Šumava.

 

tzhsčr