volary

U Lipna nejtepleji, maximum přes 18°C

Na Šumavě dnes opět padaly teplotní rekordy

Další teplotní rekordy zaznamenal náš server www.sumava.eu, jehož síť meteostanic a webkamer počasí na Šumavě nepřetržitě monitoruje.

 

Podle vyhodnocení meteorologa www.sumava.eu Ivo Rolčíka počasí dnes, 15. února, připomínalo spíše konec března či začátek dubna, teploty se absolutně neohlížely na kalendář a šplhaly místy nad 15°C, ojediněle i výše.

volary

 

Absolutně nejtepleji z celé republiky bylo v Černé v Pošumaví, kde meteostanice ČHMÚ naměřila 18,1°C. Druhou nejvyšší republikovou teplotu zaznamenaly Volary 16,7°C, následovaly Kašperské Hory s maximem 16,5°C. jen o desetinu chladněji bylo ve Vyšším Brodě a ve Velharticích.

Jediným místem, kde teplota na Šumavě nedosáhla hranice 10°C, byl z dostupných dat Velký Javor s maximem + 9,1°C. V dalších dnech již teploty nebudou dosahovat takto vysokých hodnot, v horských polohách se budou vyskytovat srážky sněhové.“

 

www.sumava.eu 15. února 2014

Meteostanice

Max teplota

Černá v Pošumaví (ČHMÚ)

18,1°C

Volary (ČHMÚ)

16,7°C

Kašperské Hory (ČHMÚ)

16,5°C

Velhartice

16,4°C

Vyšší Brod (ČHMÚ)

16,4°C

Včelná pod Boubínem

15,6°C

Nicov

15,3°C

Hliniště (ČHMÚ)

15,0°C

Lenora – Houžná (ČHMÚ)

14,8°C

Prášily

14,6°C

Kubova Huť

14,2°C

Frymburk

14,2°C

Perla (ČHMÚ)

14,2°C

Churáňov (ČHMÚ)

13,8°C

Březník (ČHMÚ)

13,8°C

Řasnice – mlýn

13,6°C

Libín

12,8°C

České Žleby

12,2°C

Vimperk

12,5°C

Čkyně

11,7°C

Prachatice

11,4°C

 

Obvykle bývají v tuto dobu na Šumavě teploty hluboko pod bodem mrazu, ale letos ani mrazové kotliny nejsou tak studené jako v předchozích letech.

 

Šumavský lovec mrazů Antonín Vojvodík, jehož snem je na Šumavě naměřit jednou teplotní rekord v mínusových hodnotách (nejlépe kolem -50 °C) komentuje jarní výstřelky přírody s úsměvem:

 

 

Když nejsou mrazové, tak alespoň plusové rekordy, co se dá dělat. Letošní zima je počasím opravdu vrtošivá, příroda by potřebovala určitě ‘odpočinek’ se sněhem a mrazy, klima letošních zimních měsíců je ale opravdu teplotně abnormální i z dlouhodobého hlediska. Podle měření, která spolu s parkem provádíme, je tu nejméně sněhu za posledních 35 let. Na kvildské Perle leží pouze11 centimetrů.“

 

Informační portál www.sumava.eu , který v rámci monitoringu počasí spolupracuje také s ČHMÚ, zaznamenává počasí na Šumavě díky rozsáhlé síti webkamer a meteostanic obrazem a měřením už několik let. Takhle teplou zimu ale ještě ve svých údajích neměl.

 

{gallery}susice/2014/2_unor/teploty/{/gallery}

-as-