Král Šumavy oslavil devadesátku

hasil1

Šumavský převaděč a později agent americké zpravodajské služby CIC se narodil 8. února 1924 v Zábrdí u Prachatic. Mladší generaci jméno Josef HASIL možná nebude tak povědomé, ale přezdívka agenta – chodce KRÁL ŠUMAVY určitě ano. V současnosti žije v Chicagu a v plné síle slaví  životní jubileum 90 let. Jeho syn  Josef Vávra žije v Prachaticích.

Josef HASIL a jeho životní příběh je i dnes v popředí zájmu filmařů – právě nyní vznikají v americe první filmařské metry nového dokumentu HBO o Králi Šumavy.

 

Desítky lidí, kterým pomohl pryč ze země, mu vděčí za záchranu před komunistickou diktaturou.

 

hasil3

 

Jeho osobní životní  pády a kotrmelce v československém režimu ho přesvědčily k opuštění země v květnu 1949. Zakotvil v Americe, kde po několika pracovních zkušenostech nakonec pracoval 30 let jako kreslič v automobilce General Motors.

Zpět do Československa se podíval až  po revoluci 1989, kdy se také poprvé setkal se svým synem.

 

 

Král Šumavy, legenda, jejíž příběh je stále živý – nejprve byl o něm natočen propagandistický snímek Král Šumavy velmi volně inspirovaný skutečným příběhem, v roce 2001 byl dokončen dokument Zpráva o Králi Šumavy a ve stejném roce byl Josef Hasil vyznamenán prezidentem Václavem Havlem Medailí za hrdinství.  navrat-krale-sumavy-cb13-obalka denik-600

 

 

 

 

 


O jedenáct let později  spatřil světlo světa román  Návrat Krále Šumavy (David Jan Žák), který opět mapuje životní peripetie agenta-chodce, opírá se o vzpomínky pamětníků, archivní dokumenty a osobní rozhovory autora s Josefem Hasilem.

 

-red, pm-