pivovar

Poslední tečka za podvody v pivovaru

Jihočeský kraj – Kriminalisté stíhají jednatele jednoho známého pivovaru, podvodně převedl majetek v hodnotě stamilionů za 80 000 korun a poškodil desítky věřitelů.  

Na jaře letošního roku informovala jihočeská policie veřejnost o obvinění insolvenčního správce jednoho ze známých jihočeských pivovarů. Tento devětašedesátiletý muž byl obviněn z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Pivovaru v úpadku měl způsobit škodu za 33 milionů korun. A to uznáním fiktivních pohledávek.

(V původní zprávě se mj. psalo:

Podezřelé machinace kolem pivovaru

Jihočeští kriminalisté obvinili insolvenčního správce, způsobil škodu kolem 33 milionů korun.  

Krajští kriminalisté specializující se na nejzávažnější hospodářské trestné činy obvinili v minulých dnech insolvenčního správce (muž 69 let z Českobudějovicka) a to z trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku. Podle obvinění měl způsobit škodu velkého rozsahu ve výši více jak 33 milionů korun a to úpadci, jednomu ze známých jihočeských pivovarů. Kriminalisté také předpokládají, že takto postupoval úmyslně a výrazně zvýhodnil dva věřitele s fiktivními pohledávkami v této výši. 


Zkušeného insolvenčního správce kriminalisté konkrétně viní z toho, že v průběhu insolvenčního řízení úmyslně nerozporoval a bez právního důvodu uznal nedoloženou pohledávku předsedy představenstva pivovaru (muž 63 let z Krumlovska) který nárokuje svoji osobní půjčku, ve své podstatě své firmě, ve výši zhruba
33 milionů korun, kterou „svému“ pivovaru údajně poskytl po povodních 2002.

…)

Mjr. Mgr. Jiří Matzner z krajského ředitelství P ČR dále upřesňuje okolnosti složitého případu:

Jak kriminalisté při prověřování zjistili, podezřelé či spíše podvodné machinace kolem pivovaru pokračují. Kriminalisté obvinili v minulých dnech předsedu představenstva pivovaru a to hned ze dvou trestných činů. Tímto posledním obviněním snad uzavřou několikaleté náročné vyšetřování.

Třiašedesátiletého muže obvinili konkrétně z trestného činu poškozování věřitele. Jako předseda představenstva s úmyslem vyhnout se uspokojení věřitelů, uznal, respektive nepopřel v rámci insolvenčního řízení na pivovar, v létě 2008 přihlášenou fiktivní pohledávku ve výši 86 000 000 od společnosti, kterou ovládal prostřednictvím své družky, jako jednatelky. Kriminalisté prokázali, že pohledávka je fiktivní. Pohledávka měla původně vzniknout jako půjčka mezi pivovarem a jednou firmou z Plzně. Plzeňská společnost však takové prostředky neměla k dispozici a její statutární zástupce o půjčce, jejím podepsání, ani postoupení nic neví. Insolvenční správce tuto podstrčenou pohledávku nepřezkoumal a uznal ji v plné výši. Proto je také stíhán. Nyní však došlo i na druhého z „podvodníků“, a to na předsedu představenstva.

Popsané jednání však není jeho jediným podvodným skutkem. Kriminalisté ho obvinili i ze spáchání trestného činu porušení povinnosti při správě cizího majetku, neboť pivovaru ulehčil o dalších 206 000 000 korun. Jak to dokázal? Jako předseda představenstva uzavřel v září 2006 v Plzni mimořádně nevýhodnou smlouvu o převodu části obchodního podílu pivovaru a to na jinou plzeňskou firmou. Za částku 80 000 korun, převedl na tuto firmu soubor nemovitostí areálu pivovaru v hodnotě 206 000 000 korun. Tyto miliony představovaly zhruba 64 % obchodního podílu pivovaru. V rámci objektivity je potřeba podotknout, že tomuto převodu se již snažil zabránit i insolvenční správce, neuspěl a převod tak proběhl.
– red, p cr-