Foťte a vyhrajte!

Mladí fotografují památky

Soutěž „Mladí fotografují památky“ je dnes jedna z největších světových akcí pro mladé na poli kulturního dědictví. V  roce 2007 bylo Sdružení historických sídel, Čech, Moravy a Slezska osloveno hlavním pořadatelem – Radou Evropy, aby soutěž “Mladí fotografují pamtáky” u nás zorganizovalo a převzalo nad ní záštitu. Sdružení se  ujalo této výzvy a výsledkem jsou úspěšné první čtyři ročníky. Celá soutěž vrcholí předáváním cen a diplomů u příležitosti Mezinárodního dne památek a sídel ve Španělském sále na Pražském hradě, letos to bude 17. dubna.

 

stare prachatice 2

Soutěž je učena pro žáky a studenty základních a středních škol, kteří do sekretariátu Sdružení zašlou fotografie, které budou vyjadřovat hlavní myšlenky Dnů evropského dědictví ( www.ehd.cz ).

 

Celá akce má podpořit zájem a znalosti našeho kulturního dědictví, podpořit znalosti historických budov a zahrad, venkovských a městských krajin uznávané památkové hodnoty či neobvyklé krásy. 

 

Soutěž není pouhou „fotografickou” akcí, ale spíše zážitkem spojeným s uměleckým a památkovým dědictvím. Je proto třeba vyhnout se námětům, které přes svou možnou fotografickou zajímavost, neodpovídají takovému záměru.

 

Vítězové soutěže se mohou těšit na zajímavé odměny. Firma Zoner každoročně věnuje hodnotné ceny pro účastníky. Vzhledem k velké mezinárodní prestiži soutěže se také Sdružení rozhodlo vysílat do Štrasburku první tři umístěné, kteří tak dostanou možnost poznat evropské instituce a získat mnoho neocenitelných zkušeností.

 

Specifikace letošního ročníku

Pro poslání fotografií je uzávěrka 31. 3. 2014. Vítězové  postupují do mezinárodní soutěže.

Rada Evropy stanovila pro soutěž tato kritéria:

Téma:  Architektonické dědictví

Účastníci : Mládež navštěvující školní zařízení

Věkový limit: 21 let

 

stare prachatice


V letošním roce poprvé musí účastníci vkládat fotografie přes internet na nové webové stránky Sdružení –
www.historickasidla.cz .

Každý účastník může vložit maximálně 3 fotografie. Pozor, registrace a vložení jedné, dvou nebo tří fotografií musí proběhnout najednou (není možné se zaregistrovat, vložit jednu fotografii, odeslat, a následně za několik dnů vložit další fotografii).

Veškeré informace či dotazy zodpoví sekretariát SHS ČMS na tel. 224 213 166 nebo na internetové adrese info@shscms.cz .

-red-