Prachatice slaví: v kraji opět vyhrály

Historické město roku 2013

O titul Historické město roku se soutěží od roku 1994. Celým názvem se soutěž jmenuje Cena za nejlepší přípravu a realizaci Programu regenerace městských památkových rezervací a městských památkových zón, což naznačuje, o co přesně v soutěži jde.

 

V přihlášených obcích (vždy do konce prosince) se hodnotí zejména městská památková zóna nebo městská památková rezervace z hlediska stavebního  a architektonického charakteru.

 

pisecka brana
Systematická péče o místní památkový fond je jednou z priorit prachatické radnice. Práce na udržování, záchraně a péči o  historické bohatství města se  letos  znovu vyplatila. Nejen že je město díky tomu  krásnější, ale  je ‘vidět’ i v letošním ročníku soutěže  o titul Historické město roku 2013.

 

 Prachatice se soutěže účastní už poněkolikáté a letos  v krajském kole opět úspěšně – krajské kolo vyhrály a postupují  s ostatními regionálními vítězi do celostátního finále, kde porota složená ze zástupců Centra pro regionální rozvoj ČR spolu se zástupci z  Národního památkového ústavu a Sdružení historických sídel zvolí  to “NEJ” město. V historii soutěže byly Prachatice již trikrát nominované na udělení vedlejší ceny spolu s vítězi předchozích ročníků celostátního kola.

Krajskou soutěž vyhrály Prachatice v letech 2000-1, 2010-11,  2012-13. V roce 2002 získaly hlavní cenu a právo užívat titul Historické město roku.

V letošním krajském kole soupeřily Prachatice s městy  Vimperk,  Písek, Tábor, Slavonice, Třeboň, Nové Hrady a Jindřichův Hradec.

Umístění měst v hodnocení krajského kola:

1. Prachatice

2. Jindřichův Hradec

3. Slavonice

4. Vimperk

5. Písek, 6. Tábor, 7. Třeboň, 8. Nové Hrady

 

S vítězstvím v krajském kole je spojena i příjemná finanční odměna  z programu regenerace  100 000 Kč. Pro vítěze celostátního kola je připravena odměna desetinásobná.

 

-red-