Navrhli projekt a vyhráli!

predota
Dominik a Nikola jsou nejlepší!

Úspěch studentů vimperského gymnázia opět daleko překročil hranice města – Dominik Předota a Nikola Frühaufová vyhráli v celostátním finále  za sekci ROP Jihozápad s doslova průlomovým projektem “Interaktivní Šumava pro všechny”.

 

Soutěž, jejímž vyhlašovatelem je Ministerstvo pro místní rozvoj, motivuje  studenty  k práci s projekty v oblastech jejichž rozvoj podporuje Evropská unie.

Na základě výběru některé skutečné oblasti podpory měli vymyslet plán, jak podpořit podnikání, cestovní ruch, životní prostředí a další oblasti rozvoje ve svém regionu nebo rovnou v celé ČR. A samozřejmě zpracovat  příslušný projekt v rámci pravidel EU k předložení a posouzení.

 

Nikola s Dominikem si vybrali téma bezesporu přínosné nejen pro region a zpracovali ho do nejmenších detailů profesionálně – proto také porota neváhala s výběrěm vítěze. Svou roli hrály i zdánlivé drobnosti, včetně například vizualizace hotových produktů které mohla mít porota při hodnocení ‘v ruce’.

vizualizace 1 vizualizace 2

 

 

Mezi podporovatele projektu, které nápad i zpracování zaujal a vidí v něm budoucí přínos, patří také www.sumava.eu:

 

 

“Projekt www.sumava.eu je podporovatelem projektu „Interaktivní Šumava pro všechny“ zpracovaného D. Předotou a N. Frühaufovou. Je nám ctí, že můžeme být součástí projektového týmu a budeme tak moci dodávat aktuální záběry z webkamer a informace o počasí. Uživatelé této aplikace dostanou do rukou velmi moderního a pohotového pomocníka.”

MUDr. Marek Matoušek, sumava.eu

 

 

Záštitu nad odbornou stránkou informací o Šumavě je podle vyjádření děkana připravena převzít Jihočeská univerzita:

podpora dekan

prof. RNDr. František Vácha, Ph.D., děkan PřF JU v Českých Budějovicích

 

 

 

 

Mimořádný úspěch obou studentů ocenilo vedení školy, radost z něj měla také  Ing. Irena Staňková, učitelka odborných  ekonomických předmětů, který byla součástí týmu jako poradce, což pravidla soutěže dovolovala:

 

“Nikola Frühaufová a Dominik Předota z Gymnázia a Střední odborné školy ekonomické ve Vimperku se 20. ledna účastnili celostátního finále soutěže Navrhni projekt, kam postoupili jako vítězný tým z regionálního kola za sekci ROP Jihozápad.

Finále se konalo v Praze v budově Ministerstva pro místní rozvoj, kam byly pozvány další vítězné týmy z celé republiky, které zde prezentovaly velice kvalitní a zajímavé projekty.

Za zmínku určitě stojí projekt nazvaný „Emise”, který informuje obyvatele Opavska o stavu ovzduší nebo projekt „Rekonstrukce autobusového nádraží v Benešově”.

Vítězným projektem se však stal projekt “Interaktivní Šumava pro všechny”, zpracovaný žáky z vimperského gymnázia. Navrhli mobilní aplikaci, která usnadní návštěvníkům NP Šumava jejich pobyt, pomůže jim s vyhledáním tras, nabídne informace o zajímavých místech a zároveň je bude informovat o nejaktuálnějším dění na Šumavě.

Porotci na tomto projektu ocenili jeho propracovanost, přínos pro daný region a jeho vizualizaci, kterou měli k dispozici. První náměstek ministra pro místní rozvoj Daniel Braun, který výsledky slavnostně vyhlašoval, označil tento projekt za průlomový.

Žáci si z Prahy odvezli první cenu v podobě nových ultrabooků značky Lenovo, které jim určitě pomohou při dalším studiu. Gratulujeme!”

 

 

Daniel Braun přímo k projektu řekl:

„Realizace takového projektu by představovala první ucelenou informační službu, která v rámci jedné aplikace nabídne vedle klasického informačního kanálu také možnost vzdělávat se a skutečně naplno poznat Šumavu.”

 

Také redakce www.sumava.eu se připojuje ke gratulacím vítězům a kdo ví? Třeba budeme moci aplikaci Nikoly a Dominika využívat už brzy “naostro”.

-as, foto vítězů R. Hajník-