nehody

Byli jste svědky nehody?

Dopravní policisté žádají svědky tří dopravních nehod o informace.

I zdánlivě “neškodná” dopravní nehoda , při které nedojde k újmě na zdraví je prošetřována. V mnoha případech ale řidiči z místa nehody ujedou. Podle policistů jsou to nejčastěji ti, kteří buď nemají řidičský průkaz, nebo před nehodou pili. Za ujetí od dopravní nehody hrozí řidiči až sedm trestných bodů. Policista může viníkovi dát na místě i pokutu do tisíce korun a na jeden až šest měsíců i zabavit řidičský průkaz. Pokud ale někdo ujede od nehody se zraněním, dopustí se trestného činu.

Prachatičtí dopravní policisté se s takovým jednáním setkávají poměrně často. Je ale obtížné dohledávat zpětně svědky nehod, a tak se nezřídka obracejí na veřejnost s žádostí o pomoc. Podobně jako nyní, v případě tří  lednových nehod. Více k nim mluvčí Jihočeské policie por. Bc. Martina Joklová:
 
“Dopravní policisté žádají o informace svědky dopravní nehody, ke které došlo dne 7. ledna v 8 hodin na silnici II. třídy číslo 141 v katastru obce Těšovice. Z dopravní nehody je důvodně podezřelý dosud nezjištěný řidič nezjištěného vozidla, který vyjel vpravo mimo komunikaci, kde se střetl s pevnou překážkou – oplocením sluneční elektrárny. Po dopravní nehodě řidič z místa odjel a dopravní nehodu neoznámil. Při dopravní nehodě došlo k hmotné škodě na oplocení ve výši nejméně 25 000 korun.
 
Z druhé dopravní nehody, ke které došlo dne 19. ledna v 18 hodin na silnici III. třídy číslo 14144 v katastru obce Lenora, je důvodně podezřelý opět dosud nezjištěný řidič, který vozidlem vyjel vpravo mimo komunikaci a narazil do oplocení domu. Po nehodě řidič z místa odjel a nehodu neoznámil. Hmotná škoda na oplocení domu je nejméně 20 000 korun.
 
Ke třetí dopravní nehodě došlo dne 20. ledna v 6 hodin ráno na místní komunikaci v obci Nová Pec. Řidič vyjel vpravo mimo komunikaci a podobně jako v předchozím případě, narazil  do oplocení domu. Po kolizi řidič z místa opět odjel bez oznámení nehody. Hmotná škoda na oplocení domu je nejméně 2 000 korun.   
 
Veškeré informace k uvedeným dopravním nehodám můžete oznámit telefonicky na linku Policie České republiky 158. Děkujeme.”
 
– p cr  jck-