Na Šumavě hledali nevybuchlou munici

Jak uvedl server idnes.cz pyrotechnický výzkum oblasti kolem Dobré Vody ukázal, že na území národního parku Šumava jsou tisíce kusů nevybuchlé munice. Materiál používala armáda do roku 1991. Obce mají strach z hledačů pokladů.

 

Správa NP a CHKO Šumava nechala po letech udělat pyrotechnický průzkum v oblasti bývalých střelnic u Dobré Vody. V budoucnu tu totiž zamýšlí vybudovat  areál s výběhy pro zubry v rámci zoologického programu parku. Závěry průzkumu jsou alarmující – v zemi leží podle odborníků tisíce kusů munice. Armádě přestal prostor sloužit v roce 1991, pak rozhodlo Ministerstvo obrany o stoletém zákazu veškeré zemědělské činnosti na tomto území. Plochy teď zarůstají.

 

Podle pyrotechnika Ing. Jiřího Chládka je problematické určit přesně hranice území, kde se všude munice může nacházet, protože mapy z padesátých let se nedochovaly a ty z roku 1991 nejsou pravdivé, protože munice byla nalezena i tam, kde vůbec být neměla. “Protože se jedná o munici vystřelenou a nevybuchlou, nachází se v odjištěném či poloodjištěném stavu a nekvalifikovaná manipulace může vyvolat havarijní výbuch” doplňuje.

 

Na nebezpečí na území upozorňují cedule s varovným nápisem “Pozor, nevybuchlá munice”. Ta však neodrazuje hledače pokladů, kterých v poslední době v těchto místech přibývá.

 

“Hledají zde třeba zbytky za války sestřelených letadel. Kromě toho tady probíhal jeden z posledních bojů americké armády. Ačkoliv se tu dosud nic tragického nestalo, uvítám vyčištění území,” říká starosta Hartmanic Jiří Jukl. Vyčištění území vyjde na stovky milionů korun, někteří  z obyvatel se domnívají, že  odstranění munice může  uškodit i přírodnímu rázu krajiny, který je dnes takový právě díky tomu, že se do ní nesmělo zasahovat. Tam, kde se smí chodit jen po vyznačených cestách, “překopání” velkých ploch rozhodně nedoporučují.

Podle slov ředitele parku Jiřího Mánka ale nelze nic riskovat a  o vyčištění území správa NP a CHKO dále uvažuje. Chce připravit projekt pro průzkum a požádat o dotaci.

 

-red, zdroj: http://budejovice.idnes.cz/