Raduje se vítěz z Prachatic

Tu nejlepší fotku šumavských plyšáků nebylo jednoduché ze 150 došlých snímků vybrat. Nakonec se z vítězství raduje devětatřicetiletý Márius Kuřátko z Prachatic. Bývalý motorkář má svou vlastní plyšovou rodinu.

 

marius5

 

Piglík, Piglinka, Anička, Berka, Kačkačka, Zajda, Vejrek, Pejrek, Kňourek – to je jen část z rozsáhlé rodiny Mária Kuřátka z Prachatic. Přesněji řečeno z jeho plyšové rodiny. Plyšáci jsou totiž jeho celoživotní vášní.

marius4

 

 

Máme už velké děti a tak plyšáky beru jako svoje vlastní potomky. Vozím je na výlety. Samozřejmě nejčastěji na moji milovanou Šumavu. Ukazuji jim cestu vlakem z okénka. Dávám jim najíst. Starám se o ně jako o vlastní děti,“ vypráví s širokým úsměvem. Ti co ho neznají, trochu kroutí hlavou. Ti, kteří vědí, už se nediví. „Znají mou trochu nezvyklou plyšovou rodinu,“ doplňuje Márius Kuřátko.

 

marius7

 

Když Správa NP a CHKO Šumava začala prodávat na informačních střediscích 13 druhů originálních plyšáků, hned věděl, že se jeho rodina opět rozroste. Jel si plyšáka vybrat přímo do Vimperka.

marius1

Když jsem uviděl opuštěného rysa, musel jsem ho mít. Hned jsme mu s manželkou dali jméno Rysíček,“ popisuje 39letý Kuřátko. Mezi jeho další koníčky patří geocaching, bývala to jízda na motorce. „A hlavně Šumava. Do lesa jezdíme s plyšáky každé volné odpoledne,“ vypráví.

marius2 

Od loňského podzimu, kdy se na informačních střediscích na Šumavě začaly prodávat, jsou plyšová zvířata hitem. Prodej se počítá na tisíce. Lidé, kteří si plyšáky kupují, se s nimi na oblíbených místech i fotí. A fotky posílají …

 

Na facebookovém profilu Správy NP byla proto vyhlášena soutěž o nejhezčí fotografii se šumavským plyšákem. Odborná porota složená z pracovníků parku vybrala snímky pana Kuřátka z Prachatic.

Snímky pana Kuřátka neměly úplně nejvyšší fotografickou hodnotu. Určitě by se mezi soutěžícími našly vyvedenější. Ale on si určitě zaslouží nejvyšší známky za osobní oddanost a zápal pro všechno plyšové. Pokud se s ním poznáte osobně je umělecký dojem z jeho snímků o maximální možnou míru vyšší,“ vysvětluje Pavel Pechoušek.

marius3

Vítěz dostane od Správy šumavského parku plyšáka dle vlastního výběru. Pan Kuřátko si zvolil velkého plyšového jezevce. „Dám ho jako dárek manželce. Bude mít obrovskou radost,“ je potěšený Márius Kuřátko.

 

Vedení Správy NP a CHKO Šumava navíc rozhodlo, že s penězi, který plynou z prodeje tak velkého množství plyšových hraček udělají radost těm nejpotřebnějším. A tak plyšové hračky ze Šumavy poputují nemocným dětem v pražské motolské nemocnici. Zítra (21. 1.) je tam povezou zaměstnanci Správy NP a CHKO Šumava. Dětem je dají během zábavného programu, který pro děti připravili společně s Filipem Cílem a Tomášem Kůgelem – moderátory ze Studia Kamarád.

Plyšáci udělají dětem tu největší radost. Jsou to ty nejroztomilejší hračky. Jsme rádi, že se i takové suvenýry prodávají na informačních střediscích národních parků,“ uvádí Tomáš Kůgel.

 

-tz nps-

 

Z archivu M. Kuřátka:

{gallery}vimperk/2014/leden/archiv_kuratko/{/gallery}