logo-nps

50 let CHKO Šumava

Tak trochu ve stínu vánočních svátků a bez povšimnutí médií jsme oslavili jedno výročí, které má pro všechny šumavské obyvatele docela zásadní význam. V pátek 27. prosince tomu bylo přesně 50 let od vyhlášení Chráněné krajinné oblasti Šumava.

 

První návrhy na ochranu Šumavy jako přírodního parku pochází už z roku 1911. V roce 1946 vyzývá prof. Komárek k vyhlášení Šumavy národním parkem.Chráněná krajinná oblast Šumava byla vyhlášena Ministerstvem školství a kultury 27. prosince 1963 na rozloze 168 654 ha. V roce 1975 Ministerstvo kultury ČSR upravilo podmínky ochrany přírody v tomto území.np a chko šumava

 

V březnu roku 1991 vyhlásila vláda ČR Národní park Šumava uvnitř dosavadní CHKO. Tím se vlastně CHKO stala ochrannou zónou Národního parku a zároveň spravuje i další nejcennější partie Šumavy – jako je Královský hvozd s Černým a Čertovým jezerem a Boubín, které se rozhodnutím politiků do národního parku Šumava nedostaly. Organizačně je správa CHKO začleněna do správy Národního parku, což je pro společnou provázanost činnosti výhodné.

 

CHKO Šumava podobně jako Přírodní park Bavorský les chrání kulturně vysoce hodnotnou krajinu, kde se ochrana přírody prolíná s lidskými aktivitami. Rozdíl je v tom, že CHKO disponuje většími, v zákonech zakotvenými pravomocemi, zatímco Bavorský přírodní park pracuje více na základě dobrovolnosti a občanského uvědomění.

 

Co popřát oslavenkyni do dalších let ? Hlavně moudré a prozíravé správce a hospodáře a co nejméně „ politických loutkářů“ v pozadí, aby se uchovala pro budoucí generace v co nejlepší kondici.

 

zpracoval: doc, podle info nps a -ie-