Král mezi 150 jeleny

I v obůrce   se “jede” podle “vánočního programu”. Přijďte se podívat!

 

Vánoční program v přezimovací obůrce Beranky u Srní

První krmení pro veřejnost se tu koná ve čtvrtek 26. prosince. Další bude 28. prosince a poslední letošní na Silvestra 31. prosince.

 

Sraz je ve 12 hodin u hotelu Vydra v Srní. Odtud se vyráží směr Beranky. Procházka trvá zhruba 20 minut. Zimu v obůrce tráví přibližně 150 kusů jelenovité zvěře, mezi nimi i Král lesa – jelen s nejsilnějším parožím, tedy nejbohatší korunou na západní straně Šumavy. Loni měl Král na paroží 22 výsad, byl tedy dvaadvacaterák.

 

kral lesa

Foto: Marek Drha

Jak od loňska zmohutnělo jeho paroží, to je zatím tajemstvím a překvapením pro návštěvníky obůrky.   A jaké bude “jelení menu”  letošní Vánoce?

Normálně jeleni dostávájí tradičně mrkev a řepu. Přes Vánoce šumavští lesníci jelenům přilepší a dostanou také jablíčka a mačkaný oves.

Stejně tak si o Vánocích pochutnají i zvířata ve Stanici pro handicapovaná zvířata v Klášterci u Vimperka.

“Rys David dostane srnčí maso a sovy, které tu tráví zimu, než budou na jaře znovu vypuštěny v sovích voliérách na Borové Ladě, zase kuřecí maso,” popisuje Petr Juha, vedoucí Záchranné stanice v Klášterci.

-tz nps-

————————————————————————————————————————————————————————-

Pozorování v lednu
Během ledna jsou termíny prohlídek v pozorovací obůrce na Srní vypsány na úterý, čtvrtek a na sobotu.
Objednávat se zájemci mohou na emailu – jiri.kec@npsumava.cz nebo na telefonu – 731 530 235
Příchozím doporučujeme si vzít teplé oblečení, dalekohled a určitě nechat doma psa.

Od ledna se pro turisty otevře i pozorovací obůrka na Jeleních Vrších a nově také na Borové Ladě. Na Jeleních Vrších byl den prohlídky stanoven na sobotu, na Borové Ladě na středu. Po dohodě je možné i v jiných termínech. Zájemci se mohou objednávat na emailu – borlada@npsumava (388 434125). Pokud chcete vyrazit na Jelení Vrchy pak se objednávejte na telefonu 388 335 014.