Kuriózní zásahy (III/III)

Hasiči s úsměvem (II/III)

 

Práce hasiče s sebou přináší nejen obrovské nároky na fyzickou připravenost a odborné znalosti, ale také velkou dávku stresu. Právě hasiči „z výjezdu“ jsou jako první konfrontováni s následky vážných nehod, rozsáhlých požárů, ničivých povodní a dalších mimořádných událostí. Ale mezi tyto zásahy se občas vloudí ten, který vyvolá na tvářích zasahujících úsměv, ať už z úlevy ze zachráněného života nebo z kuriózní situace, které čas od času přináší sám život.

 

 

Tady bydlím já!

Hasiči ze stanice Dačice (HZS Jihočeského kraje) zasahovali 15. srpna v obci Červený Hrádek, kde se před vchodem jednoho z domů usadila agresivní labuť a ohrožovala majitele syčením. Zasahující hasiči labuť od domu zahnali.

 

Masochista

Dva příslušníci HZS Moravskoslezského kraje ze stanice Ostrava-Fifejdy byli 24. září večer hlavními aktéry záchrany silně hnisajícího prostředníčku levé ruky dospělého muže, který po několika dnech trápení v soukromí překonal bolest a hlavně strach a přišel do zdejší Městské nemocnice Ostrava úpěnlivě požádat o rychlou pomoc.

Muž nosil prstýnek z chirurgické oceli. Když si na prostředníčku propíchl malý vřídek, začal mu prst levé ruky natékat. Prsten z chirurgické oceli se zarýval hlouběji do oteklého masa až ke kosti. Jak dlouho muž trpěl, než překonal strach z chirurgického zákroku a přišel do nemocnice, sám neřekl.
Hasiči použili na rozřezání kolečka z chirurgické oceli elektrickou brusku s malým řezným kotoučem. Postupovali opatrně, aby zraněnému muži nezpůsobili další zbytečnou bolest. Zásah jim trval nejméně dvacet minut, než kousky prstýnku skončily v umyvadle. Pak už si vzal mužovu levou ruku do parády personál Městské nemocnice Ostrava.

 

 

Corrida po česku

 

Tři jednotky profesionálních a dobrovolných hasičů zachraňovaly 15. října dopoledne vzrostlého býka z nádrže plné močůvky v areálu bývalého zemědělského družstva v obci Vražné u Nového Jičína. Statný býk (hmotnost kolem 800 kg) spadl do nádrže společně s teletem v noci na úterý. Teleti už nebylo pomoci. Býk dostal na začátku zásahu uklidňující injekci od veterináře, takže jen bezvládně visel na provaze u stěny nádrže a nevypadalo to, že by se měl k životu. Hasiči plovoucími čerpadly a zemědělci fekálním vozem vyčerpali močůvku z nádrže na možné minimum.

1312-05g-(corrida-po-cesku)

Pak pod býkem dva nejstatečnější profesionální hasiči na žebřících podvlekli zvedací popruhy a býk pomalu putoval nahoru (zvedal jej vyprošťovací automobil na podvozku Tatra 815 ze stanice v Novém Jičíně).

V okamžiku, kdy téměř zachráněný býk ucítil pevnou půdu pod nohama, začal sebou a popruhy docela svižně škubat. Jen ona utlumovací injekce, kterou dostal do svalu ještě v nádrži, napomohla, aby se z areálu bývalého družstva nestala španělská corrida. Býk se i tak velmi zručně z dvojice popruhů bez cizí pomoci vyvlékl. Ve svobodném a radostném pobíhání v blízkosti hasičů mu bránil (naštěstí) už jen popruh, kterým byl přivázán za krk k bytelné kovové konstrukci jednoho z oken.

 

Kočky se nehoní!

Začátkem listopadu vyjížděli jihomoravští hasiči ze stanice v Židlochovicích k záchraně psa, který uvízl pod betonovou deskou. Na místě velitel zásahu zjistil, že pes pronásledoval kočku, která před ním utekla pod betonový panel. Pes se v bojovém opojení vrhnul za ní. Nemohl však již zpět. Nicméně i tak kočku zardousil a pak už jen mohl čekat na hasiče, kteří jej za použití ženijního nářadí dostali během několika málo minut ven.

 

Kominická rapsodie

O tom, že lézt na vysokou střechu a vymetat komín nemusí být ta nejbezpečnější činnost, se přesvědčil na vlastní kůži čtyřiaosmdesátiletý pán z Kunčic pod Ondřejníkem (okres Frýdek-Místek). Ve středu 13. listopadu hodinu před polednem se „zaháknul“ na okraji střechy svého dvoupodlažního rodinného domu a už se ani nepohnul. Pomoci dolů mu musely až dvě jednotky hasičů s dlouhým žebříkem a lezeckou technikou.

Odvážnému seniorovi, který chtěl zřejmě ušetřit za profesionální kominické služby, sjela při slézání ze střechy na žebříku noha z druhé horní příčky. Zůstal zde viset zaháknutý nohou na žebříku a okapu střechy. Na tísňovou linku hasičů zavolal jeho soused. Muži se naštěstí nic vážnějšího nestalo.

 

 

 

– podle redakce Časopisu 112 , zpracováno dle podkladů tiskových mluvčí HZS krajů –