Kuriózní zásahy (II/III)

Hasiči s úsměvem (II/III)

 

Práce hasiče s sebou přináší nejen obrovské nároky na fyzickou připravenost a odborné znalosti, ale také velkou dávku stresu. Právě hasiči „z výjezdu“ jsou jako první konfrontováni s následky vážných nehod, rozsáhlých požárů, ničivých povodní a dalších mimořádných událostí. Ale mezi tyto zásahy se občas vloudí ten, který vyvolá na tvářích zasahujících úsměv, ať už z úlevy ze zachráněného života nebo z kuriózní situace, které čas od času přináší sám život.

 

 

O plynu bez plynu

Na základě nahlášení unikajícího plyn vyjela 6. května do rodinného domu v obci Branišov jednotka ze stanice České Budějovice. Hasiči provedli měření koncentrace plynu, ale žádnou nenaměřili – do domu totiž nebyl plyn ani zaveden.

 

Koupel za dozoru hasičů

Hasiči ze stanice Písek vyjeli 18. května do Sulanova k záchraně osoby z vody, kdy podle oznamovatele na tísňovou linku skočil muž do řeky Otavy a nebyl od té doby viděn. Když přijeli na místo, byl muž již nalezen – prý se pouze koupal.

 

Neplánované přistání

Asi jinak, než si představoval, přistál 13. června odpoledne paraglidista v lese u obce Ptení na Prostějovsku. Zůstal totiž viset na záložním padáku na 17 m vysokém stromě. Hasiči ze stanic Konice a Prostějov ho za použití lezecké techniky slanili dolů a následně sundali i záložní padák, který zůstal viset na stromě. Paraglidista vyvázl bez zranění.

 parasutista

Nežádoucí spolubydlící

V průběhu letních měsíců jsou hasiči zvyklí vyjíždět k odstraňování nebezpečného bodavého hmyzu. Ne vždy se však setkají se situací, která je čekala koncem července v bytě panelového domu v brněnské městské části Lesná. Hasiči byli přivoláni k likvidaci sršního hnízda. Tentokrát se ale nacházelo přímo v bytě. Starší obyvatelka bytu hasičům uvedla, že jí přišlo podezřelé, kolik sršňů jí poletuje po bytě. Když se pak odebrala do pokoje, který neobývala, zůstala v němém úžasu. Sršni si totiž vytvořili obří hnízdo přímo u stropu místnosti. Hasiči hnízdo během několika minut odstranili.

 

Pod mostem neprojel

Pět jednotek PO zasahovalo 27. července odpoledne v Ostravě-Přívoze v Hlučínské ulici, kde pod širokým železničním mostem uvízl prázdný domíchávač betonu. Po dvou a půl hodinách se hasičům podařilo domíchávač úspěšně vytáhnout.

 

Chyťte pštrosa!

Dvě jednotky hasičů byly povolány 11. srpna odpoledne k neobvyklému zásahu – odchycení urostlého pštrosa emu, který pobíhal v okolí Petřvaldu (okres Nový Jičín) i v blízkosti frekventované spojovací silnice mezi Ostravou a letištěm v Mošnově. Hasiči z Hrabůvky si do výbavy akčně vzali nestandardní technickou pomůcku (jeden z nich se prý v chovu velkých ptáků vyzná) – volejbalovou síť, která se ukázala jako rozhodující při úspěšném odchycení zmateného tvora na okraji lesa asi 400 metrů od zmíněné silnice, odkud před nimi prchal.

 

Láska je láska

Jedné letní noci při romantické procházce pod pražským Petřínem došlo za nejasných okolností k zasunutí dívčího kolínka do zábradlí, chránícího přechod nad lanovou dráhou tak nešťastně, že dívka se nedokázala sama, ani za pomoci partnera, vyprostit. Proto byla povolána jednotka HZS hl. m. Prahy a ta kolínko pomocí hydraulického nářadí osvobodila. Zábradlí pak uvedla do původního stavu.

 

Zítra: Tady bydlím já, Masochista, Corrida po česku, Kočky se nehoní, kominická rapsodie

 

 

– podle redakce Časopisu 112 , zpracováno dle podkladů tiskových mluvčí HZS krajů –