Kuriózní zásahy (I/III)

Hasiči s úsměvem (I/III)

 

Práce hasiče s sebou přináší nejen obrovské nároky na fyzickou připravenost a odborné znalosti, ale také velkou dávku stresu. Právě hasiči „z výjezdu“ jsou jako první konfrontováni s následky vážných nehod, rozsáhlých požárů, ničivých povodní a dalších mimořádných událostí. Ale mezi tyto zásahy se občas vloudí ten, který vyvolá na tvářích zasahujících úsměv, ať už z úlevy ze zachráněného života nebo z kuriózní situace, které čas od času přináší sám život.

 

 

 

Dolů nechtěla

Na začátku případu, který se odehrál 19. ledna, byla nepozornost majitele bytu a zkušeného chovatele v jedenáctém podlaží bytového domu v Ostravě-Porubě. Při odchodu z terária, kde choval pět krajt písmenkových, zapomněl dovřít posuvné dveře. Čtyři velcí hadi (délka tři až čtyři metry) unikli úzkou škvírou, tři z nich se mu podařilo chytit a vrátit. Čtvrtá krajta si ale rychle našla místo na horní ploše podhledu v koupelně, kam pronikla nezalištovanou mezerou.

Majitel nejprve zavolal Městskou policii Ostrava. Ani se strážníkem, také chovatelem hadů, se jim nepodařilo krajtu stáhnout dolů. Aby se nepokusila dostat do stupaček a k sousedům, nalil do rozprašovače vodku (hadi nesnášejí alkohol…) a prostor jím pořádně vystříkal.

Na místo události byla vyslána jednotka ze stanice Ostrava-Přívoz, která se mimo jiné specializuje i na odchyt zvířat. Obvyklé nástroje pro odchyt hadů, kleště nebo speciální ohlávka, byly zbytečné. Hasiči proto použili teleskopickou tyč se speciálním trhacím hákem, jímž hada zachytili. I když krajta nebyla obtočena kolem žádné trubky a jen ležela na horní straně podhledové desky, přilnula k ní velmi silně. Tři hasiči tak museli použít veškerou sílu, aby krajtu stáhli dolů.

 

„Utonulá“ v řece

Na OPIS HZS Plzeňského kraje byla v zimě procházejícím se párem nahlášena utonulá osoba v řece. Hasiči prohledali vodní tok a břehy od Kozlu až po Šťáhlavy, po několikahodinovém a usilovném pátrání byla z řeky vytažena figurína (Morana), která byla do řeky vhozena o masopustu.

 

Velká hlavička

Asi jako lev v kleci si 10. dubna připadala sedmiletá dívenka z Prostějova. Těsně po páté hodině odpolední vyjeli místní hasiči k její záchraně, když při hře strčila hlavu do mřížované branky od vstupu ke kontejnerům a nemohla ji vytáhnout. Rozpínacím nářadím hasiči mříž roztáhli a holčičku osvobodili. Událost se obešla bez zranění.

 

velka hlavicka

 

Projedu nebo neprojedu…

Dne 10. dubna zasahovali prostějovští profesionální hasiči v obci Čehovice. Na opravovaném železničním přejezdu uvízlo předním kolem v kolejišti osobní vozidlo a majitel nebyl schopen ho vlastními silami z železniční trati odstranit. Co ho přivedlo k myšlence, že přes přejezd projede, nevěděl potom ani on sám. Pomoci museli až přivolaní hasiči, kteří vozidlo s použitím zvedacích vaků nadzvedli a z kolejiště vyprostili. Zraněn nebyl nikdo, v době události byla naštěstí na trati výluka.

 

Umouněnec v komíně

Bruntálští profesionální hasiči jsou mimo jiné i odborníky na záchranu němých tváří. Dokázali to 2. května, když z paty komína vysvobodili krásného, byť právě velmi umouněného čapího krasavce. Zřejmě se tam komínem propadl. Aby se hasiči dostali „pod“ komín, museli po žebříku dolů. Na milého čápa, který si tam vykračoval ve volném prostoru, si připravili „lovnou“ deku. Velmi rychle jej (na chvíli) zajali a vynesli opatrně na světlo.

Když zjistili, že umouněný opeřenec nemá žádné viditelné zranění, darovali mu svobodu. Pták roztáhl křídla a po anglicku zmizel mezi bruntálskými domy.

 

Zítra: O plynu bez plynu, Koupel za dozoru hasičů, Neplánované přistání, nežádoucí spolubydlící, Pod mostem neprojel, Chyťte pštrosa!, Láska je láska

 

– podle redakce Časopisu 112 , zpracováno dle podkladů tiskových mluvčí HZS krajů –