Na Vánoce opět obleva

Celý týden panovalo nad Šumavou inverzní počasí. Horské a vyšší polohy zažívaly slunečné dny, kdežto v polohách zhruba pod 600 metrů se udržovala nízká oblačnost a teploty zde zůstavaly i přes den kolem bodu mrazu. V horských polohách stoupaly teploty nad 5°C, ojediněle i nad 10°C, například na Churáňově naměřili meteorologové nejvyšší teploty z celé republiky a to až kolem 13°C. Naopak stanice Perla zaznamenala za poslední týden 5 nocí s minimem pod -15°C.

 

Čtvrteční ráno ještě přineslo do horských poloh polojasnou oblohu, která se ale rychle začala zatahovat vysokou oblačností, beze srážek. Teploty nadále zůstávají vyšší na horách, kolem 13. hodiny se pohybovaly mezi 3°C až 7°C, naopak nižší polohy mají teploty nejčastěji slabě pod nulou. Pátek bude oblačný až zatažený, postupně s občasným slabým deštěm, který by měl v polohách na 600 metry přecházet ve slabé sněžení, napadne ale zanedbatelné množství srážek. Denní teploty vystoupí na 1°C až 4°C.

 

Sobota přinese slunečný den, v nižších polohách může být zataženo nízkou oblačností. Denní teploty podobné těm pátečním, mezi 2°C až 5°C. V neděli by mělo být zataženo až oblačno, postupně od západu slabý déšť, který nad 1000 metrů přejde večer ve sněžení. Denní teploty mezi 1°C až 5°C, v podhůří Šumavy ojediněle až 7°C.

 

Čtvrteční ráno 19. prosince pohledem našich webkamer:

{gallery}volary/2013/12/webky_12_19{/gallery} 

 

Od pondělí bude na obloze spíše zvětšená oblačnost, místy slabý déšť nebo mrholení, vyskytovat se budou mlhy. Srážky budou dešťové, jen v horských polohách přechodně smíšené či sněhové. Denní teploty díky přílivu teplejšího vzduchu vystoupí na 2°C až 7°C, od středy ojediněle i k 10°C. I noční teploty budou většinou nad bodem mrazu, kolem +2°C, při zmenšené oblačnosti do -5°C.

 

Díky přílivu teplejšího vzduchu bude sníh odtávat i v horských polohách a kvalita sněhu se zhorší. Výraznější ochlazení by podle současných modelů mělo přijít až na počátku nového roku. Vánoce tak budou na blátě nejen v podhůří Šumavy ale i v polohách pod 1000 metrů.

 

Aktuálni předpověď na vánoční svátky přineseme mimořádně v pondělí 23. prosince.

 

Aktuální počasí sledujte na pocasi.sumava.eu

 

Výška sněhu na Šumavě 19. prosince:

Poledník 40 cm (17.12.), Březník 39 cm, Velký Javor 33 cm, Filipova Huť 31 cm, Bučina 28 cm, České Žleby 22 cm, Hliniště 17 cm, Churáňov 14 cm, Horská Kvilda 14 cm, Zwiesel 14 cm, Hojsova Stráž 8 cm, Volary 6 cm

 

(ir)