Tady už nenatankujete

Razie na benzínkách kvůli daňovým únikům zasáhla i rockovou pumpu ve Čkyni.  Včera ji obsadily desítky  pracovníků Finanční správy, Celní správy a Finančně analytického útvaru Ministerstva financí a uzavřeli ji v rámci celorepublikové akce Focus. Akce odhalila daňové úniky prozatím ve výši kolem 250 milionů korun.

 

K “rockové pumpě”, kde se odhady na daňové úniky pohybují ve stovkách tisíc korun, dorazila kontrola v dopoledních hodinách, okamžitě uzavřela areál, zabavila zboží, vozy a zásoby benzínu  a nafty. Podle GFŘ se zatím v rámci akce podařilo zabavit majetek celkem ve výši asi 50 milionů korun, tedy zhruba jedna pětina objemu daňového úniku.

 

Akce Focus, která podobně probíhá i na Ústecku a Teplicku, je v Jihočeském kraji unikátní svým rozsahem – jedná se o největší  kontrolní akci tohoto druhu.

 

Jak uvádí Generální finanční ředitelství, byly daňové úniky obrovské, také díky nové “obchodní strategii” podvodníků. Princip podvodů už nespočívá pouze v dovážení benzinu či nafty prostřednictvím nastrčených firem, ale zapojují se do něj i legitimní společnosti. 

 

Ačkoliv se podobným únikům snaží zabránit policie i legislativa, podle níž  musí například distributoři pohonných hmot složit kauci 20 milionů korun, přesto jsou částky, které státní rozpočet nevidí, stále obrovské a vynalézavost “obchodníků” nekonečná.

Objem případů ale výrazně poklesl a to i díky tomu, že při odhalení pokusu o daňový únik kauce propadá. Jestli i majitel  rockové pumpy u Čkyně  bude nedobrovolným plátcem 20 milionů, ukáže vyšetřování.

 

-red,dp-

Zhruba padesát pracovníků Finanční správy, Celní správy a Finančně analytického útvaru Ministerstva financí ji obsadilo a uzavřelo v rámci celorepublikové akce Focus. Odhalila daňové úniky za stovky milionů.

Zdroj: http://budejovice.idnes.cz/zatah-celniku-a-financni-spravy-na-benzinky-fei-/budejovice-zpravy.aspx?c=A131218_141710_budejovice-zpravy_jkr