Vánoční atmosféra na Rabí

brána

Třetí adventní sobota byla už tradičně na hradě Rabí ve znamení vánočních prohlídek. I letos si správa hradu připravila pro návštěvníky poutavý okruh, na kterém se diváci mohli ponořit do adventní a vánoční atmosféry na osvětleném večerním středověkém hradě.

 

Pro návštěvníky byly tentokrát připraveny nejen ukázky stolu na hradě a v podhradí, ale i seznámení s historií adventního věnce, kalendáře i vánočního hostinastromku. A nejen to, k vidění byla vánoční scénka i stínový oživený Betlém a ve vytopené konírně si mohli zájemci zazpívat v doprovodu dobové hudby známé vánoční koledy. Pro hospodyňky pak bylo připraveno několik receptů ze středověké kuchyně. 

 

A po skončení prohlídky byla pro všechny připravena na romanticky osvětleném nádvoří vánočka s čajem a svařákem na zahřátí.

Vánoce na Rabí už patří k tradičním akcím, které si získaly své stále se rozrůstající publikum. V letošním roce akci navštívilo téměř 400 účastníků a to se zdaleka nepodařilo uspokojit veškeré zájemce. Vy, na které se letos nedostalo, nevěšte hlavu, akce se bude v tradičním čase určitě konat i příští rok.

 

 

Jak vypadaly Vánoce na Rabí si můžete prohlédnout na fotografiích Vladana Strejce


A pro milovníky kuchyňských experimentů přikládáme i jeden středověký recept.

recept

 

 

text: doc

foto: Vladan Strejc