smejdi

„ŠMEJDI“ útočí i před Vánoci

Asi všichni jsme o nich už něco četli nebo slyšeli. Nedávno o této problematice vznikl dokonce dokumentární film, který pomocí skryté kamery zachytil nemorální a nebojím se říct ohavné praktiky těchto ŠMEJDŮ. Ovšem pro starší spoluobčany platí především, že je zřejmě nic nedokáže připravit na osobní setkání s těmito podvodníky, jak jsem se přesvědčila na vlastní kůži.

 

Naše sousedka, je stará a důvěřivá paní. Jednoho dne se u jejích dveří objevil muž se ženou, kteří měli přes rameno černé kabely. Než se stihla nadechnout k pozdravu, měla již obě ruce postříkané smradlavými “parfémy“. Muž a žena jí poté informovali, že jsou z nejmenovaného obchodního domu a dělají pro ně průzkum trhu. Když zjistili, že paní je momentálně na tento obchodní dům nahněvaná, ochotně s ní souhlasili, že jde o podvodníky a přesvědčili jí, že s nimi vlastně nemají vůbec nic společného.

 

Pod záminkou průzkumu trhu s ní navázali rozhovor a jako odměnu jí nabídli slevu na „parfémy“. Následovala smršť neuvěřitelného nátlaku. Nejprve tvrzení, že všechny sousedky si jejich „parfémy“ zakoupily a dokonce za plnou cenu. Dokonce pán z peněženky vytahoval tisícovky, které údajně ten den vydělal. Zkoušeli na ní zatlačit i tím, že o jejich zboží je takový zájem, že pokud neprovede nákup hned, příště už nebude mít příležitost. Do karet jim nahrálo také adventní období a fakt, že paní má jistě vnučku nebo dceru nebo snachu nebo jakoukoli ženu, kterou by chtěla obdarovat.

 

Vrcholem pak bylo, když paní položily primitivní otázku, po jejímž zodpovězení následoval bouřlivý potlesk a křik obou, že vyhrála další slevu. To už měla paní sousedka v rukou tři parfémy, které nechtěla, nepotřebovala a které byste běžně sehnali za pár korun. A nezvaná návštěva jí je vnucovala za „zvýhodněnou cenu“ tisíc korun jako by to byla ta nejúžasnější cena.

 

V momentě, kdy muž bral do ruky mobilní telefon s tím, že paní zkusí vyjednat ještě nějakou tu slevu, jsem nevydržela nezúčastněně poslouchat a oba jsem slušně požádala, aby náš dům opustili.

 

Z milého a slušného pána byl najednou agresivní a sprostý člověk, který až pod pohrůžkou přivolané policie vzal nohy na ramena. Ještě mi stihl pohrozit smrtí a vyslat mým směrem pár vulgarismů.

 

Okamžitě jsem věděla, že musím nějakou formou varovat ostatní občany a čtenáře tohoto článku prosím, aby tento příběh převyprávěli svým rodičům a prarodičům. Vysvětlete jim, že takoví lidé, si nezaslouží slušné zacházení, a že žádná solidní firma by jim touto formou nenabízela produkty ani služby. Podomní prodej je navíc v našem městě vyhláškou zakázán.

 

Naučte svého souseda, kamaráda nebo příbuzného, jak se takovým lidem bránit, protože příště by mohli zazvonit právě u něj a mohl by přijít i o víc, než jen pár stovek za skleničku smradu. A nezapomeňte, že nejlepší obrana se vůbec takovým lidem NEOTEVÍRAT a vůbec se s nimi nebavit !

 

Autorka článku si nepřeje být jmenována ( pozn. red.)

 

————————————————————————————————————————————————————————–

VOLEJTE  VČAS!

/doplnění redakce a policie/

Před nedávnem jsme tuto problematiku  diskutovali také v rámci práce obecní i státní policie. 

Pokud se s takovýmto jednáním setkáte, tím spíše jako oběť nebo svědek  jednání “šmejdů”,  neváhejte okamžitě kontaktovat městskou policii nebo Policii ČR.

Všímejte si, jak jsou “prodejci” oblečení, jak mluví a kterým směrem odcházejí.  Je důležité, aby, i když se  momentálně “nic nestane”, měli strážníci a policisté o takovýchto podvodnících, jejich výskytu a pohybu, včasné informace a mohli  se za nimi vydat.


Nejvíce ohroženou skupinou jsou právě senioři, ale nezřídka i maminky na mateřské, které bývají  přes den samy s dětmi doma. Raději se s  takovými “šmejdy”, kteří většinou chodí po dvojicích, 
nepouštějte do konfliktu.

Vezměte telefon a vytočte linku 158 (Policie ČR) nebo 156 (městská policie).

-as-