Silný vítr a sněžení zasáhne Šumavu

Zimní ráz počasí na Šumavě pokračoval i v uplynulých dnech. Z pátka na sobotu 30. listopadu pokryl nový sníh horské polohy, na Velkém Javoru naměřili meteorologové 26 cm sněhu. Naopak podhůří Šumavy zůstalo beze sněhu. Od neděle začal proudit postupně na Šumavu teplý vzduch ve vyšších vrstvách atmosféry, což způsobilo teplotní inverzi. V horských polohách teploty stoupaly vysoko nad nulu, v úterý 3. prosince se teplota na Churáňově vyhoupla až na +10,6°C, kdežto v nižších polohách byly teplotní maxima jen kolem 0°C. Ve středu se v horských polohách ochladilo a teploty spadly pod bod mrazu, nejvyšší teplotu v republice zaznamenal Vimperk +8,4°C, v nedaleké Čkyni však byla teplota jen 3,5°C, v Prachaticích dokonce jen +1,7°C.

 

Od čtvrtečního dne však dojde k výraznější změně počasí. Český hydrometeorologický ústav vydal výstrahu na silný vítr, tato výstraha platí i pro celou Šumavu. Vítr bude dosahovat rychlosti v nárazech až 90 km/hod., na hřebenech ojediněle i přes 100 km/hod. K silnému větru se přidají i sněhové srážky. Může za to tlaková níže Xaver, která k nám dorazí od severozápadu. Sněžit by mělo začít ve čtvrtek ve večerních hodinách. Přes den však bude mlhavo, místy polojasno až skoro jasno. Denní teploty mezi 1°C až 5°C. V noci na pátek by mělo napadnout od 1 do 5 cm sněhu, v horských polohách a v Bavorském lese 5 až 10 cm sněhu. V nižších polách půjde o mokrý a těžký sníh, v horských polohách o prachový sníh. V polohách nad 500 metrů se budou vlivem silného větru tvořit sněhové jazyky, v Bavorském lese v horských polohách i závěje.

 

V pátek bude pokračovat sněžení především v horských polohách, kde napadne většinou mezi 5 až 10 cm sněhu, na německém návětří Šumavy a v hraničním hřebenu 10 až 15 cm sněhu, ojediněle však až 30 cm, především v oblasti Roklanu, Luzného, Poledníku  a Velkého Javoru. Při silném větru se budou nadále tvořit sněhové jazyky a závěje. Teploty budou mezi 0°C až 3°C, v horských polohách kolem -2°C.

 

Šumava pohledem našich webkamer 4. prosince:

{gallery}volary/2013/12/webky_12_04{/gallery}

 

Proměnlivá oblačnost a sněhové přeháňky, to bude sobotní počasí. Denní teploty v těsném okolí nuly. Vítr by měl během soboty postupně slábnout. V neděli musíme počítat nadále s velkou oblačností, zataženo až oblačno, místy přeháňky, které budou v polohách pod 500 metrů postupně smíšené nebo dešťové. Denní maxima vystoupí na 1°C až 5°C.

 

Ještě v pondělí bude obloha skoro zatažená se sněhovými přeháňkami, v nižších polohách dešťovými. Vítr opět přechodně zesílí, denní maxima do 5°C. Od úterý by podle současných modelů mělo dorazit opět inverzní počasí s nízkou oblačností, v horských polohách bude slunečno a teplo, maxima i kolem +6°C.

 

Výška sněhu 5. prosince:

Velký Javor 20 cm, Poledník 20 cm (4.12.), Březník 18 cm, Filipova Huť 17 cm, Horská Kvilda 16 cm, Bučina 15 cm, České Žleby 10 cm, Churáňov 8 cm, Zwiesel 8 cm, Hliniště 7 cm, Volary 5 cm, Nicov 3 cm

(ir)

 

Předpověď nového sněhu, zdroj: bergfex.cz :