zamek

Zloději mají žně… usnadňujeme jim to ?!

zamek

Snad je to zlodějská tradice, která velí „navštěvovat chaty a chalupy“ po skončení sezóny. Zodpovědní majitelé sice rekreační obydlí na zimu uklízejí a vyklízejí, ale mnohdy zapomínají na jeho další zabezpečení. Stává se tak, že sice nepřijdou o hodiny po babičce, ale zato se zloději do jejich chalupy (…“ále, stejně tam není co ukrást“…) snadno dostanou a poničí věci, udělají nepořádek a ukradnou vlastně i to co není přibité, takže škoda je mnohonásobně vyšší.

 

O nedostatcích v zajištění rekreačních objektů by mohli sáhodlouze povídat policisté kteří podobné objekty kontrolují, řeší vloupání a krádeže. Nebo bezpečnostní agentury, na které většinou přijde řada až „po činu“.

 

Policie pravidelně vydává majitelům rekreačních, nárazově obývaných objektů, rady a poučení, jak svůj majetek chránit; přesto někteří majitelé lehkovážně spoléhají na štěstí. S podobným jednáním se setkává i ostraha soukromých agentur, většinou najímaná na namátkové kontroly nebo střežení objektu přes pult centrální ochrany.

 

 

Ale shodně jako policisté, i zodpovědní majitelé bezpečnostních agentur doporučují majitelům zajištění, vhodnou ochranu i postupy při ochraně majetku.

 

 

Pavla Duba, majitele vimperské bezpečnostní agentury, která v rámci svých služeb nabízí právě také ostrahu rekreačních objektů, se majitelé nemovitostí často ptají na způsoby, jak chránit své objekty:

 

„Už pouhá existence kvalitních zabezpečovacích prostředků může zabránit vloupání. Základem ochrany majetku jsou mechanické prostředky zabezpečení. Pevné dveře odolné proti vyražení, vypáčení, opatřené bezpečnostním zámkem proti odvrtání, skrytému překonání a krytem bránícím jeho rozlomení. Dveře by měly být chráněny i proti vysazení. Okna opatřit pevnými okenicemi, případně bezpečnostními fóliemi proti rozbití skla. Železné mříže jsou pak voleny většinou na místa „nevýhledová“, jako jsou sklepní a jiná okénka. Zabezpečení je třeba udělat u všech stavebních otvorů vedoucích do nemovitosti včetně těch nejmenších okének, která se dost často stávají překvapivým terčem útoku, kdy do té doby málokdo předpokládal, že by se tudy mohl někdo vůbec protáhnout.

 

K mechanickým zabezpečovacím prostředkům je třeba také uvést, že tyto mají za úkol zamezit neoprávněnému vniknutí. Jsou-li však překonány, pachateli již nic nebrání v krádeži ani relativně časově neomezenému působení uvnitř. Další možností ochrany objektu jsou proto elektronické zabezpečovací prostředky, které pachatele po vniknutí prozradí a nahlásí jeho výskyt. Doba jeho setrvání v objektu je tak omezena na čas potřebný k dojezdu a kontrole místa vloupání. Obecně lze říct, že vynaložené úsilí k překonání zajištění rekreačního objektu bývá většinou úměrné cíli a motivaci, kterou pachatel má. Pokud se chce někde jen vyspat a skrýt před zimou,nevybere si objekt střežený elektronickým zabezpečovacím zařízením a většinou ani ten, kam se bude probourávat půlku noci,“ vysvětluje.

 

To že úsilí pachatelů neustává a zloději berou leckdy doslova co jim pod ruku přijde, dokladují čerstvé případy vloupání do rekreačních objektů z Plzeňského i Jihočeského kraje:

 

Klatovsko V noci z 28. na 29. listopadu vnikl v Horažďovicích neznámý pachatel do rekreační chaty, kterou uvnitř prohledal. Pachatel odcizil dětskou dřevěnou postýlku a závěsný elektromotor na člun. Celková škoda činí 10 000 Kč.       Další oznámení o vloupání do chaty přijali policisté na Obvodním oddělení Sušice. V době od 17. do 29. listopadu neznámý pachatel vnikl v Sušici na oplocený pozemek a následně do dvou rekreačních chat a odcizil různé nářadí a věci. Majitelům vznikla škoda 44 350 Kč.

 

Strakonice – Strakoničtí policisté pátrají po dosud neznámém pachateli, který v době od 29. listopadu do 2. prosince odcizil v chatové oblasti U Blatského rybníka ve Strakonicích ze dvou pozemků čerpadla, litinové koryto a další věci. Majitelům tak způsobil škodu v celkové výši 12 000 korun.

 

Písek – Policisté z obvodního oddělení Zvíkovské Podhradí pátrají od neděle po neznámém pachateli, který se v přesně nezjištěné době vloupal do jedné rekreační chaty v chatové oblasti Temešvár. Vypáčil vstupní dveře, vnikl dovnitř a odcizil odtud několik LCD televizorů, radiobudík a krbová kamna. Majiteli objektu tak způsobil škodu za bezmála 70 000 korun.

 

A ještě jeden příklad, který je sice ze začátku letní sezóny, ale je dostatečně vypovídající:

Prachatice – Houžná: Hornovltavičtí policisté zahájili úkony trestního řízení ve věci přečinu krádeže. Dosud neznámý pachatel vnikl během uplynulého měsíce do domu v obci Houžná. Z domu pachatel následně odcizil především jeho vybavení, například zásuvky, vypínače, světla, vodní baterie, měděné trubky od radiátorů, lampičky, koupelnová zrcadla a další. Majiteli tak vznikla škoda za nejméně 50 000 korun

 

Policisté se v rámci své činnosti snaží kontrolovat méně navštěvované chatové a rekreační oblasti, ale není v jejich silách dozorovat je každým dnem. Naposledy proběhla kontrola na Plánicku včera, 3. prosince. Policisté a policejní psovod se služebním psem v rámci bezpečnostní akce kontrolovali chatové oblasti v okolí obcí Plichtice, Hnačov a Zavlekov. V rámci bezpečnostní akce byla provedena kontrola 163 rekreačních objektů. Nebla zjištěna žádná trestná činnost.

 

Cennější věci je lepší odvézt

V tomto případě se doporučení policie i bezpečnostních agentur zcela shodují – před zimou bychom měli odvézt z chalupy cennější majetek do míst, kde bude pod častější kontrolou. Musíme-li je ponechat na chalupě, je dobré pořídit si jejich fotografie a zaznamenat si případná výrobní čísla. To se vyplatí při případném pátrání policie i při jednání s pojišťovnou o náhradě vzniklé škody.

 

 

‘Mluviti stříbro, mlčeti zlato aneb ani na sociálních sítích se nechlubte’, že máte v lovecké chatě nad krbem obraz za půl milionu a zrovna jedete na dva týdny na Floridu…

 

„Ano, platí to, ohledně soukromí a vlastního majetku, dvojnásob,“ potvrzuje Pavel Dub a doplňuje: „mezi prostředky prevence proti vloupání patří i důsledná ochrana všech informací . Na sociálních sítích proto nikdy nezveřejňujte, že se momentálně nacházíme mimo dosah majetku i bydliště. tohle opravdu hodně lidí podceňuje, ale věřte, že není cennější informace pro zloděje než sdělení, že nejste

tam, kam chce jít a že máte to, co on chce. Mnohdy bezostyšně nebo nevědomky zveřejňujeme i další indicie, které z nás a našeho majetku dělají potencionální cíl trestné činnosti. Nadarmo se neříká, že příležitost dělá zloděje. Bohužel tuto vytváříme většinou sami svojí nedbalostí. Ale abych nekřivdil – občas může vítr foukat i ze strany, ze které to málokdo čeká. Kdo z nás například kontroluje děti, o čem se na sociálních sítích baví? A přitom jsou to právě ony, které se rády pochlubí. Takže jejich poučení, jak se na internetu chovat a nejen na něm, je mnohdy skutečně na místě.“

 

 

Všímavá sousedka je někdy lepší než pevná závora

Sousedská domluva, mezi chalupáři a chataři, bývá zpravidla oboustranně výhodná. Samozřejmě ne vždy to jde, nicméně pokud ano, vyplatí se na toto téma se sousedy před začátkem zimy promluvit. Vyměnit si telefonní čísla a domluvit se na vzájemné informovanosti.

 

Dokonalá fikce?

„Občas uklidit sníh, přeskládat boty na rohožce, pohnout se záclonami, připravit repliky bezpečnostních zařízení – i to je možné využít jako preventivní opatření. Napodobeniny bezpečnostních čidel, kamer, nebo venkovních sirén jsou dnes čím dál častěji v “provozu”. Úspěch závisí na provedení, ale mnohdy právě ony bývají impulsem pro zloděje, že „sem ne“ tady o to se někdo stará a nemusí tu být pro mě bezpečno. Dnes jsou k dostání dokonalé iluze světel imitujících pohyb v domě, zvuky atp. Jistotu neposkytnou, ale do jisté míry i iluzi majiteli, že pro zabezpečení svého majetku něco udělal.“

 

Vloupání… a co teď?

 Při prvním zjištění násilného vniknutí objekt ihned opusťte a to pokud možno stejnou cestou jakou jste přišli. Na nic nesahejte a nepřibližujte se ani k věcem, které pachatel na místě zanechal, nebo s nimiž manipuloval. Jednak kvůli tomu, aby jste neznehodnotili stopy, ale také proto, že není zpravidla patrno, zda se pachatel ještě nenachází uvnitř. Uvedenou událost poté neprodleně oznamte na policii a mimo objekt vyčkejte na její příjezd. Již samotné vniknutí je trestné a pro prvotní oznámení není podstatné zda něco schází.

 

Pachatel se prý vrací na místo činu

Ano, to už říkal i rada Vacátko,“ souhlasí Pavel Dub a pokračuje: „většinou, pokud už to zloději ve stejném místě jednou prošlo a nebyl odhalen, je to pro něj motivace aby si návštěvu ve vytipovaném objektu zopakoval a znovu si přilepšil.“

 

Není pozdě?

Na zabezpečení majetku není nikdy pozdě, i když už vás třeba bohužel zloději navštívili, o to větší důvod je, nepodceňovat jeho zajištění. Fyzická ostraha může pomoci, ale stále funguje jen jako další opatření. To základní musí vycházet od majitelů samotných.“

 

 

Kdo nic nedělá, nic nezkazí. Omyl!

Tak právě v tomhle případě je to opravdu nesmysl. Nejhorší je rezignace. Každá překážka nebo fikce, kterou postavíte na legálních základech mezi váš majetek a potencionálního pachatele je dobrá. Sama o sobě může zabránit zmiňované krádeži. Nic není zcela dokonalé, ale je to pořád lepší, než složit ruce do klína a spoléhat na zázraky. Ty se, jak známo, nedějí,“ uzavírá Pavel Dub.

 

-as-