Plyšáci vydělali na brigádníka

Na celé Šumavě už se prodalo více než tisíc originálních plyšáků. Tržby plynoucí z prodeje vydělaly Správě šumavského parku na nového brigádníka.

plyšáci-ladislva beran

Nejvíce prodávaný plyšák se bude křtít pod nejvyšším vánočním stromem na Kvildě, kde budou k vidění i další tipy na vánoční dárky z produkce Správy NP a CHKO Šumava. Hned poté šumavští plyšáci vyrazí na celosvětové turné.

 

1 043 plyšáků – přesně tolik originálních plyšových zvířat prodala Správa NP a CHKO Šumava za jediný měsíc od jejich uvedení na trh.

První týden se plyšáci prodávali pouze na informačních střediscích Správy NP a CHKO Šumava. Zájem byl nečekaně veliký a plyšáci po pouhých několika dnech z nabídkových pultíků téměř zmizeli. V průběhu listopadu putovali na e-shop.

Od prvního týdne jsme zavalení objednávkami. Nestačíme plyšáky doplňovat a tak postupně některé druhy dochází a pak se do nabídky za pár dní vrací. Museli jsme najmout brigádníka, který plyšáky balí a posílá je zákazníkům,“ uvádí Petra Střelečková, vedoucí informačních středisek s tím, že díky plyšákům se tržby na e-hopu zněkolikanásobily a plyšáci si vydělali na nové pracovní místo na Šumavě. „Lidé si společně s plyšákem objednají i další zboží. Teď před Vánocemi nejčastěji naše oblečení se značkou Clothes collection of the Národní park Šumava,“ doplňuje Petra Střelečková.

Turisté si svoje nové plyšové miláčky i fotí na svých zamilovaných místech po celé Šumavě, snímky potom posílají na facebookovou stránku Plyšáci na Šumavě. Za měsíc, kdy stránka funguje, se tu objevila více než stovka fotografií.

ježek a kuna rk liška-jana blažíčková

9. prosince zde odborná porota vyhlásí nejlepší snímek a zároveň pokřtí toho nejprodávanějšího plyšáka, kterým je rys. Slavnostní křest se odehraje pod nejvyšším živým vánočním stromkem v České republice, který stojí před naším informačním střediskem na Kvildě. Jméno kmotra prozatím správa parku zveřejnit nechce.

 

vydrýsek-romana paťourková výrek-tj

Milovníci Šumavy a plyšáků mohou posílat své tipy na jméno pro plyšového rysa na adresu – pavel.pechousek@npsumava.cz. Autor vítězného návrhu získá šumavského plyšáka dle vlastního výběru.

 

Plyšákománie má další soutěž

Hned po výběru toho správného jména pro rysa vyrazí šumavští plyšáci na „celosvětové turné“. „Na facebook už nám začali chodit i fotografie plyšáků z různých částí zeměkoule. Proto vyhlašujeme soutěž o nejhezčí fotku šumavského plyšáka z cesty kolem světa,“ vysvětluje Pavel Pechoušek, mluvčí parku.

Součástí křtu nejoblíbenějšího šumavského plyšáka bude i prezentace zajímavých novinek z produkce Správy NP a CHKO Šumava, které ti praví milovníci Šumavy rádi najdou pod vánočním stromečkem. Kromě plyšáků třeba dárkový poukaz na cestu na saních tažených koňmi nebo předplatné časopisu Šumava.

Povzbuzen plyšovým úspěchem realizuje park další sérii zábavy pro malé i velké – nová kvarteta zaměřená na šumavskou faunu, několik sérií sběratelských kartiček a čtyři druhy zbrusu nových puzzlí ve formátu A6, na kterých je například rys nebo veverka. K dostání by měly být před Vánoci na informačních střediscích a na e-shopu parku.

 

-tz nps-