1

Vrátili potok na své místo

Správa NP a CHKO Šumava vrátila do původní – přírodě blízké podoby Hučínský potok na Stožecku. Jde o jeden z největších revitalizačních projektů Správy NP a CHKO Šumava.V minulých stoletích násilně narovnané koryto, se tak opět klidně vlní Hornovltavským luhem. Jedná se o jednu z největších akcí v rámci revitalizace šumavských rašelinišť a mokřadů včetně drobných toků, které patří ke klíčovým projektům ochrany přírody na Šumavě.

 

1


Kdysi zvlněný potok Hučina u Černého Kříže na Stožecku byl v minulosti násilně sevřený do uměle napřímených a hluboce zaříznutých kanálů. Nyní je tok pod dozorem odborných pracovníků Správy Národního parku a chráněné krajinné oblasti Šumava znovu vrácený do přírodě blízkého stavu.

Řešili jsme úsek toku dlouhý asi 1,2 kilometru. Navrácením do původního koryta a obnovou zvlněných meandrů vzrostla jeho délka o téměř půl kilometru na výsledných 1672 metrů,“ uvádí Eva Zelenková z Odboru ochrany přírody Správy NP a CHKO Šumava.

2

Po následném samovolném vývoji, kdy bude docházet k přirozenému vymílání břehů a usazování sedimentů, očekáváme další zvětšení smyček meandrů a prodloužení délky toku až na 1 850 metrů.

 

Hučina se může opět a snad již definitivně vrátit do původního meandrujícího mělkého koryta. Stejně jako kdysi, se bude přirozeně vlnit šumavskými loukami v oblasti Vltavského luhu. S přirozeným tokem se vrátí pestrost stanovišť pro vodní živočichy i rostliny a zvýší se jejich rozmanitost,“ uvádí Iva Bufková, geobotanik Správy NP a CHKO Šumava.

Původní (historické) a mělké koryto zůstalo na mnoha místech v terénu dosud dobře znatelné. Naproti tomu dno rovného kanálu bylo silně zahloubeno oproti okolní úrovni terénu.

To jednak bránilo přirozeným rozlivům a zasakování vody při povodních a současně vedlo k vysoušení nedalekých cenných údolních rašelinišť se vzácnými druhy rostlin a živočichů,“ vysvětluje Iva Bufková.

V obnoveném původním korytu je již voda a první pstruzi se v něm objevili hned druhý den po napuštění.

Projekt byl realizován díky grantové podpoře necelých dvou milionů korun z  Operačního programu Životního prostředí. Turisté mohou k Hučínskému potoku dojít od Informačního střediska ve Stožci.

-tz nps-