Inocenc je na svaté půdě ve Vimperku

Nový vimperský zvon Inocenc absolvoval cestu z Holandska  do Vimperku a v pátek  krátce po deváté hodině dopolední dojel na vimperské náměstí ke kostelu. Do něho byl  910 kilogramů vážící zvon (včetně srdce a uchycení váží celý kolos 1 200 kg) opatrně přesnut a ponechán do doby vysvěcení a zavěšení do věže. Jeho srdce ladí se stávajícím  zvonem Maria Hilf a podle slov autora  Inocence, Rudolfa Manouška, je zde prostor i pro eventuální třetí zvon.

 zvon prijezd vimperk6

 

zvon prijezd vimperk9  zvon prijezd vimperk10

Opatrný přesun si vyžádal nejen těžkou techniku, ale i silné paže několika mužů a samozřejmě bedlivý dozor tvůrce. Bez zaškobrtnutí byl zvon přenesen z auta do útrob kostela  a vmanévrován na čestné místo.

zvon prijezd vimperk23

zvon prijezd vimperk26

Zvonař Rudolf Manoušek je na “svůj” zvon  náležitě pyšný. Patří k největším, které kdy jeho zvonařství  vyrábělo.

 

 

 

– as-

 

Následující dění kolem zvonu Inocenc

24. listopadu v 9.30 hodin- slavnostní bohoslužba v kostele Navštívení Panny Marie na náměstí, při které proběhne i svěcení zvonu za účasti pana biskupa Pavla Posáta z Českých Budějovic.

26. listopadu v 18 hodin – v kostele Navštívení Panny Marie koncert jako poděkování všem dárcům, kteří na zvon přispěli, vystoupí Wild Sticks.

27. listopadu v Šumavském pivovaru se bude již čepovat 19o pivo Inocenc a v 18 hodin s harmonikou vystoupí Jakub Komrska.

28. listopadu se předpokládá osazení zvonu do věže v dopoledních hodinách, čas bude ještě upřesněn.

30. listopadu nastane slavnostní okamžik, kdy bude prvně tlouci srdce zvonu Inocenc, který bude doprovázet druhý zvon Maria Hilfe. Slavnost rozeznění nového zvonu nastane při rozsvícení vánočního stromu a vše začne po 17 hodině na náměstí. 

 

Fotografie  zvonu při jeho umisťování do kostela najdete ve FOTOGALERII.