Byl Vimperk první?

 

Celá léta všichni odborníci na historii tvrdí, že první kniha u nás byla vytištěna v Plzni v roce 1468. Jednalo se o Trojánskou kroniku, český překlad latinského díla Historia Troiana. V roce 1484 se ve Vimperku přechodně usadil pasovský knihtiskař Johann Alacraw a vydal zde během let 1484 – 1485 tři tisky. Vimperk se tak stal po Plzni druhým městem v Čechách, kde se již v 15. století tiskly knihy. Takto jsou informace zažité a opakují je děti na základních školách po celé republice.

 

25.listopadu se ale možná vše změní, lépe řečeno otočí.

kihtisk prednaska

Přímo ve Vimperku, tedy tam, kde to možná všechno skutečně začalo, chce výsledky svých nejnovějších výzkumů zveřejnit PhDr. Kamil Boldan z Národní knihovny ČR, který do Vimperka přijíždí na pozvání PhDr. Ladislava Čepičky, nového kastelána Vimperského zámku.

 

“Kolega Boldan podrobil nejstarší české tisky všestranému rozboru a na základě chemické analýzy zjistil, že plzeňské i vimperské tisky jsou vytištěny na stejném papíru,” vysvětluje Ladislav Čepička. Tehdy zcela jistě nebylo zvykem nechávat si vyrobit papír na dlouhou dobu dopředu. Jsou oba tisky stejně staré? Nebo je ten vimperský dokonce ještě starší?

 

Kronika Trojánská – byla dlouho považována za nejstarší český prvotisk (1468). Teprve nedávno však bylo dokázáno, že nebyla vytištěna dříve, než koncem sedmdesátých let 15. století. A to nemusí být konec. Nové bádání dr. Boldana tedy vnáší do české literární historie naprosto nové poznatky a všichni se o vimperských tiscích dozví zcela nové informace.

miniatura

Tisk první knihy Johana Alacrawa o 108 listech od Alberta Magna „Summa de Eucharistia Sacramento” byl dokončen 16. října 1484. Ještě téhož roku začal Alacraw tisknout druhou knihu o 29 listech Samomluvy sv. Augustina „Soliloquia”. Oba prvotisky byly tištěny v latině. Třetí, pro nás nejvýznamnější, byl jednolistový první česky tištěný kalendář pro rok 1485 s názvem „Minuci”, což vzniklo z latinského výrazu minutie sanguinis (pouštění krve). Byl to předchůdce našich kalendářů, ale jeho obsah se od dnešních kalendářů značně lišil.

-pp-