Mrznout začne po neděli

Posledních několik dní bylo na Šumavě ve znamení inverzního počasí. Hranice nízké oblačnosti se měnila každý den. O víkendu bylo zataženo a mlhavo i v těch nejvyšších polohách, v pondělí a v úterý se nízká oblačnost udržela v polohách pod 600 metrů, na horách bylo polojasno. Z úterý na středu přešlo přes Šumavu pásmo srážek, úhrny však byly maximálně do 5 mm, většinou však jen kolem 2 mm. Středeční den přinesl ochlazení, denní teploty v horských polohách byly během dne slabě pod bodem mrazu, v nižších polohách kolem 3°C, po celý den bylo zataženo a mlhavo.

 

Ve čtvrtek nečekejme žádnou změnu, opět bude zataženo nízkou oblačností, ojediněle se vyskytne slabé mrholení nebo občasný déšť, z počátku v polohách nad 600 metry může slabě sněžit nebo padat mrznoucí mrholení. Denní maxima vystoupí na 3°C až 6°C, v horských polohách kolem 0°C. 

 

Inverze z vrcholu Boubína 19. listopadu dopoledne:

{gallery}volary/2013/11/boubin_11_19{/gallery} 

 

V pátek a v sobotu nás bude ovlivňovat okraj tlakové níže se středem na Itálií. Musíme počítat s velkou oblačností a občasným deštěm a to i v horských polohách. Denní teploty vystoupí v pátek i v sobotu na 5°C až 8°C, noční teploty kolem 2°C. V neděli by podle současných modelů měl na Šumavu začít proudit studenější vzduch, dešť postupně přejde ve všech polohách v občasné sněžení. Denní maxima by měla být v ranních hodinách kolem 4°C, během dne se bude ochlazovat. 

 

Od pondělí by mělo být oblačno až polojasno, místy sněhové přeháňky, zejména v horských polohách. Noční teploty budou klesat na +1°C až -3°C, v horských polohách k -6°C v mrazových kotlinách i pod -10°C. Denní teploty se udrží většinou slabě pod bodem mrazu, v nižších polohách do +2°C, v horských polohách kolem -5°C. Zimní střediska tak díky mrazivému počasí budou moci spustit umělé zasněžování.

 

(ir)