Zázemí pro turisty na Šumavě je bohatší

Na Šumavě stojí 16 nových přístřešků pro turisty

 

 

Správa NP a CHKO Šumava opět o něco zpříjemnila pobyt návštěvníkům přírody národního parku. Na nejoblíbenějších turistických trasách postavila 16 nových přístřešků, kde si turisté mohou odpočinout nebo se skrýt před nepřízní počasí. Projekt přístřešků navazuje na již existující projekt staveb vyhlídkových věží, kterých za poslední dva roky vyrostlo na Šumavě pět.

 

 

Zasloužený odpočinek na cestě uprostřed neopakovatelné šumavské přírody. Přesně to bude pro turisty představovat 16 nových přístřešků, které nově stojí uprostřed šumavské přírody napříč celým národním parkem.

pristresek stozec

Přístřešky jsme rozmístily na ta nejnavštěvovanější trasy národního parku. Řada z nich je úplně nová, některé nahradily ty staré, již nevyhovující. Nastavujeme v národním parku vyšší standard přesně podle potřeb našich návštěvníků. Reagujeme tím i na některé připomínky a požadavky, které se nám dostávají ze strany turistů. Jsme rádi za každý podnět a připomínku, o všem pečlivě diskutujeme a v případě dobré inspirace vycházíme lidem vstříc. I proto se v dalších měsících mohou návštěvníci Šumavy těšit na další novinky,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

Přístřešky o rozměrech zhruba 4×6 metrů jsou vyrobené ze šumavského dřeva. Střecha je typicky šumavská s polovalbou a boční stěny budou ze dvou nebo i ze tří stran zakryty, aby dovnitř nefoukalo.

Uvnitř je vždy stolek a lavice, kde mohou turisté odpočívat a přitom pozorovat okolní krásnou přírodu,“ vysvětluje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava. Posedět na nových lavicích na Pramenech Vltavy, Knížecích Pláních, na Bučině, Na Horské Kvildě, u Prášil, Českých Žlebů nebo u Stožecké kaple (přesné lokality jsou v mapě).

Správa NP a CHKO Šumava stále rozšiřuje nabídku pro komfortnější pobyt turistů, kteří na Šumavu přijedou. Nové přístřešky jsou atrakcí podobného druhu, jako jsou vyhlídkové věže. Těch stojí na Šumavě pět – na Černé hoře, na Kamenném moři u Plešného jezera, na Kamenné hlavě, na Zelené hoře u Srní a u poslední stojí u Českých Žlebů.

Je dobře, že se Správa šumavského parku začala více starat o lidi. Snaží se nám turistům ukazovat krásy Šumavy, aniž by tím utrpěla ochrana přírody. To je správný přístup, rozhodně si nemyslím, že by ze Šumavy měl vzniknout nějaký skanzen,“ uvádí Emil Kintzl z Klubu českých turistů z Kašperských Hor.

 

(tz nps)

mapa pristresku