Čeká nás inverze

Z uplynulého víkendu se vydařilo více nedělní počasí. Sobota přinesla zataženou oblohu, kdežto nedělní dopoledne bylo slunečné a chladné. Během odpoledne začala přibývat oblačnost, později se přidal déšť, který v polohách nad 1000 metrů, později nad 700 metrů přecházel ve sněžení, v horských polohách se tak vytvořila souvislá pokrývka sněhu. Pondělí přineslo zataženou oblohu, úterní den byl slunečný, ale teploty vystupovaly maximálně k 6°C. Středa byla mlhavá s teplotami do 5°C. I přesto, že teploty stoupaly nad bod mrazu, souvislá sněhová pokrývka se udržela v polohách nad 1000 metrů, ojediněle i v polohách kolem 800 až 900 metrů n.m., například na Dobré Vodě, či v okolí obce Srní. Naopak v Prášilech sníh roztál.

 

Čtvrteční ráno bylo mlhavé, nízká oblačnost se ale začala rozpouštět a tak bylo dopoledne na mnoha místech Šumavy slunečné. Díky zmenšené oblačnosti bylo čtvrteční ráno nejchladnější na Rokytské slati, kde teplota klesla pod -10°C. Po poledni se nad Šumavu začala nasouvat vysoká oblačnost. V horských polohách teploty vystoupily jen k 1°C, v podhůří Šumavy ke 4°C. Večer a v noci bylo mělo na Šumavě slabě sněžit a to ve všech polohách. Napadne ale maximálně do 3 cm sněhu, v nižších polohách do 1 cm. Sněžení bude ustávat v ranních hodinách, po celý den zůstane na obloze hodně oblačnosti. Denní teploty vystoupí na 2°C až 5°C, v horských polohách teplota vystoupí jen k 0°C.

 

Sobota bude v nižších polohách ve znamení velké oblačnosti, v horských polohách by mělo být polojasno. Denní maxima do 7°C, při slunečném počasí i tepleji. Neděle bude nadále ve znamení inverzního počasí, v nižších polohách nejčastěji mlhavo a zataženo nízkou oblačností, v horských polohách a místy i jinde polojasno, denní maxima mezi 5°C až 8°C.

 

Inverzní ráz počasí vydrží i na počátku nového pracovního týdne, bude nadále zataženo nízkou oblačností v horských polohách slunečno, místy se nízká oblačnost rozpustí i v nižších polohách. Denní teploty většinou do 8°C, noční teploty kolem +2°C, od středy kolem -1°C.

 

Výška sněhu 14.11.: Poledník 11 cm, Churáňov 7 cm, Horská Kvilda 5 cm, Velký Javor 2 cm

 

Šumava pohledem našich webkamer 14. listopadu dopoledne:

(ir)