Martin přijel do vyšších poloh

Máme 11. listopadu a podle známé pranostiky má v tento den dorazit Svatý Martin na bílém koni. A letos opravdu dorazil, ikdyž jen do vyšších šumavských poloh, na ty nižší nezajel.

 

Nedělní studená zvlněná fronta přinesla srážky a postupně se snižující teploty. Sněžení tak přišlo do horských poloh v podvečerních hodinách, s postupujícím časem se stěhovalo na severním návětří Šumavy i do poloh pod 700 metrů. Velmi zajímavé bylo sledovat druh srážek a teploty ve stejný čas v různých částech Šumavy. Díky severnímu proudění bylo chladněji na české straně Šumavy, kdežto v závětří na německé straně Šumavy pršelo i v polohách kolem 900 metrů, což nejlépe dokumentuje naše nová webkamera v obci Zwolfhauser.

 

Nejvyšší sněhovou pokrývku hlásí Churáňov 14 cm, Březník cca 15 cm, Bučina cca 10 cm, Hojsova stráž 5 cm, Velký Javor 3 cm. Sníh napadl na Sušicku například v Rejštejně v nadmořské výšce 568 metrů, v samotných Volarech sněhová pokrývka nebyla, sníh se držel asi od 800 metrů, u Lipna ve Frymburku byla sněhová pokrývka asi od 740 metrů, v již zmiňovaném Zwolfhauseru sníh neležel díky závětří ani v 900 metrech n.m.

 

V dalších dnech musíme počítat s chladnějším počasím, sněhové srážky budou střídavě od 500 až 900 metrů n.m., v horských polohách se tak sněhová pokrývka udrží.

 

Zasněžená Šumava pohledem našich webkamer

{gallery}volary/2013/11/webky_11_11{/gallery}

 

Aktuální počasí: pocasi.sumava.eu

Aktuální záběry z webkamer: webcam.sumava.eu

 

(ir)