Oteplení je jen přechodné

Počasí v minulých dnech se vrátilo k průměru. Sobota byla oblačná s příjemnými teplotami kolem 13°C. Naproti tomu neděle přinesla zataženou oblohu s přeháňkami nebo občasným deštěm, v odpoledních hodinách došlo k ochlazení a dešťové přeháňky přešly ve sněhové, polohy nad 1000 metrů n.m. pokryla slabá vrstva sněhu, informovali jsme o tom jako první ZDE. Ochlazení však vystřídalo oteplení a sníh roztál. Úterní den přinesl slunečné počasí, ale slunce moc nehřálo, teploty se jen ojediněle dostaly nad 10°C. V úterý večer stihly teploty poklesnout pod bod mrazu, nejnižští teplotu zaznamenaly stanice Volary a Hliniště, pod -6°C. Během noci došlo k přibývání oblačnosti, srážky se vyskytovaly na celé Šumavě, zhruba od 700 metrů šlo o sněžení, které přešlo během noci v polohách pod 800 metrů n.m. v déšť. Horské polohy však pokryl sníh, nejvíce napadlo na Velkém Javoru a to 13 cm, Churáňov zaznamenal 4 cm sněhu. Sněhová pokrývka vydržela v polohách nad 1100 metrů po celý den. Ve večerních hodinách na teplé frontě začalo pršet i v těch nejvyšších šumavských polohách.

 

Čtvrtek začal mrholením a velmi silným větrem. Vítr začal postupně slábnout a oblačnost se místy protrhávala až na polojasno. Teploty místy vystoupily i na 15°C (Prachatice, Čkyně).  Pátek přinese ještě teplé počasí, teploty vystoupí na 13°C až 16°C,obloha bude zpočátku polojasná až oblačná, odpoledne začne přibývat frontální oblačnosti. V noci na sobotu začně na Šumavě pršet, bude přes nás přecházet zvlněná studená fronta. Denní teploty budou jen mezi 7°C až 10°C. Srážky budou postupně nad 1100 metrů sněhové. Další frontální systém bude přecházet v neděli, sněhové srážky budou v polohách nad 1000 metrů, postupně však od 700 metrů.

 

Chladno bude i na počátku nového týdne, sněhové srážky budou od 600 metrů nad mořem, teploty vystoupí na 4°C až 8°C, v horských polohách maxima kolem 0°C. Musíme tak počítat se sněhovou pokrývkou v plohách již kolem 800 metrů n.m. 

 

Čtvrteční dopoledne pohledem našich webkamer:

 

(ir)