1

2009 lodí splouvalo Vltavu

Více než dva tisíce lodí sjely letos zvláště chráněný úsek Teplé Vltavy, který protéká Národním parkem Šumava. Bylo to méně než loni, vodákům nepřílo počasí.

 

1

 

Přesně 2009 lodí sjelo od začátku května do konce října 2013 atraktivní úsek Teplé Vltavy ze Soumarského mostu do Pěkné. Loni sjelo Teplou Vltavu 2221 lodí. Rok předtím vyrazilo 3406 lodí.

 

Letošní regule pro splouvání byly rozdílné od let minulých a počty neporovnatelné. Podařilo se nám ale po několika letech ustanovit pravidla, která budou platit pro další léta. I díky tomu mohl být Návštěvní řád Národního parku Šumava schválený na dobu neurčitou. Proto se pravidla splouvání po další léta nebudou měnit. Přesto každý rok budeme monitorovat vliv splouvání na ekosystém Teplé Vltavy,“ uvádí Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

V předchozích letech se pravidla pro splouvání často měnila, což bylo špatně jak z hlediska ochrany přírody, tak turistiky. „Počty lodí mohly být letos teoreticky vyšší, ale většímu zájmu vodáků zabránily červnové povodně, nízká hladina vody během září a extrémně studená první půlka října,“ popisuje Pavel Pechoušek, mluvčí Správy NP a CHKO Šumava.

 

Počty lodí, které spluly Teplou Vltavu – 2013

květen – 226; červen – 512; červenec – 922; srpen – 331; září – 16; říjen – 2

-tz nps-