Na víkend se zatáhne, občas zaprší

Prodloužený víkend přinesl nádherné, slunečné a teplé počasí. Předpověď počasí se tak naplnila. Maximální teploty místy překračovaly i 20°C, například ve Čkyni byla v sobotu 26. října naměřena teplota 22,9°C, v pondělí 28. října vystoupila teplota v Prachaticích na 22,5°C, ve Volarech na 20,2°C. Teplé jihozápadní proudění ukončila studená fronta, přecházející přes Šumavu z pondělí na úterý. Denní teploty spadly o 10°C, na Velkém Javoru byl zaznamenán déšť se sněhem při teplotě 2°C. Další pokles teplot přišel ve středu 30. října, kdy denní teploty na mnoha stanicích nepřekračovaly 8°C, v horských polohách se pohybovaly jen kolem 5°C. Noc na čtvrtek byla díky vyjasnění mrazivá, nejníže klesla teplota na Perle -10,8°C, podrobněji o minimálních teplotách jsme informovali 31. října ráno.

 

Fotografie z okolí osady Dobrá u Volar z 28. října:

{gallery}volary/foto_obce/2013_10/dobra_10_28{/gallery}

 

Čtvrteční den začal jasnou oblohou s místními mlhami nebo nízkou oblačností, která se na většině míst do 9 hodin ráno rozpustila. Po celý bylo slunečno, jasno nebo skoro jasno. Denní maxima dosáhla na 9°C až 13°C. Noc na pátek bude nadále s minimem oblačnosti, postupně se však vytvoří místy mlhy nebo nízká oblačnost. Denní teploty klesnou na 3°C až 0°C, v mrazových kotlinách budou minima nejčastěji mezi -6°C až -10°C. V pátek během dne začne přibývat frontální oblačnost od západu, srážky se ale neočekávají. Denní teploty vystoupí na 11°C až 14°C.

 

Víkend bude ve znamení velké oblačnosti a postupně občasného slabého deště. Denní maxima v sobotu vystoupí ke 14°C, noc na sobotu již mrazivá nebude a to díky velké oblačnosti. V neděli musíme počítat s deštěm, který bude během dne postupně ustávat, denní teploty do 13°C.

 

Hodně oblačnosti bude i na počátku nového pracovního týdne, většinou bude oblačno s občasnými srážkami, jen přechodně polojasno. Teploty vystoupí na 8°C až 12°C, což je na počátek listopadu průměr.

 

(ir)