Euroregion slavil a oceňoval

ostry

 

Ve středu 23. října proběhlo v Kongresovém centru v rakouském Rohrbachu slavnostní setkání členů a partnerů sdružení Euroregionu Bavorský les – Šumava – Mühlviertel u příležitosti 20. výročí jeho existence.

20leteur

 

Ve středu 23. října proběhlo v Kongresovém centru v rakouském Rohrbachu slavnostní setkání členů a partnerů sdružení Euroregionu Bavorský les – Šumava – Mühlviertel u příležitosti 20. výročí jeho existence.

Setkání se zúčastnili starostové, zástupci obcí, škol a dalších institucí jak z rakouské, české, tak z bavorské strany regionu, aby se ohlédli za lety přeshraniční spolupráce, setkání, partnerství obcí a mnoha společně uskutečněnými projekty.
Za českou stranu byli přítomni mj. Miloš Picek, jednatel Regionálního sdružení Šumava, Ing. František Vlček, starosta Běšin a předseda Euroregionu Šumava, Ivo Grüner, náměstek hejtmana pro oblast regionálního rozvoje, fondů EU a informatiky, Ing, Ivo Šašek, místopředseda MAS Pošumaví, Martin Malý, starosta Prachatic, Jiří Jukl, starosta Hartmanic, Karel Baumruk, starosta Žihobec, Mgr. Veronika Kočí, ředitelka Muzea Lamberská stezka v Žihobcích a mnoho dalších.

Během odpoledne bylo připomenuto založení Euroregionu, ke kterému došlo 20. září 1993 na zámku v Českém Krumlově, kdy se sešli starostové obcí ze tří států, aby dali impuls ke vzájemné spolupráci a upevňování vztahů v této části Evropy.
Dále byly představeny některé realizované projekty přeshraniční spolupráce (projekt 1 000let Zlaté stezky, Zřízení nové zastávky na Bučině s obracištěm pro autobusy ,nebo poutní cesta Via ) a množství projektů spolupráce mezi školami v příhraničí, z nichž některé byly během setkání také oceněny. Hovořilo se i o aktuálně probíhajících společných projektech sdružení.

Ocenění, skleněnou skulpturu od Jana Gábora, získaly osobnosti, které se v uplynulých 20 letech významně podílely na chodu Euroregionu. Ze zástupců české strany to byli Ing. Jan Vrána, první předseda Euroregionu Šumava – Jihozápadní Čechy a bývalý starosta města Klatovy nebo RNDr. Karel Škácha, jeden ze zakládajících členů Euroregionu Šumava – Jihozápadní Čechy a bývalý přednosta Okresního úřadu Prachatice.

Do budoucna si Euroregion klade za cíl podporovat hospodářský rozvoj regionu, konkurenceschopnost a zvyšování životní kvality, realizaci důležitých přeshraničních iniciativ, a také kromě jiného také informovat občany o tématech EU.

EUROREGION je základní platformou pro přeshraniční spolupráci a regionální rozvoj ve všech oblastech, tzn. jak v oblasti kooperace firem, pracovního trhu, ekologie a zemědělství, turismu, vzdělávání, sportu a kultury nebo využití energie v hraničním regionu Dolního Bavorska, Jihočeského a Plzeňského kraje a Horního Rakouska.

-vk-