Starostové zvou k volbám

Po dobu 14 hodin můžeme vyjadřovat svůj názor, koho bychom rádi viděli v českém parlamentu. Naposledy jsme tuto možnost měli  v květnu 2010. O letošních předčasných volbách rozhodli poslanci v srpnu, kdy 120 z nich hlasovalo pro rozpuštění  Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR.

Volební místnosti se otevřou dnes úderem  14. hodiny, otevřené zůstanou do 22. hodiny večerní. Zítra, v sobou 26. 10.  můžete  vhodit svůj hlas do uren ve volebních okrscích  v době od 8 do 14. hodin.

 

Vybírat můžeme ze  23 stran a hnutí;  do sněmovny se chce dostat téměř 6 000 lidí. Věkový rozdíl mezi nejmladším a nejstarším kandidátem je 70 let – nejstaršímu je 91 let, několika nejmladším 21 let. Definitivní potvrzené výsledky složení  sněmovny by měly být známy v sobotu kolem páté hodiny odpolední.

V letošním roce je vydáno i poměrně velké množství volebních průkazů, což svědčí o zájmu voličů o účast na předčasných volbách. Starostové šumavských měst  věří, že účast bude vysoká a  zvou obyvatele ‘svých’ měst k volbám:

 

Bc. Petr Mottl, starosta města Sušice:

“V roce 2010 byla volební účast v Sušici, v řádných volbách do poslanecké sněmovny, více než 62 %.  Předpokládám, že i vzhledem k  celkové situaci, která předčasné volby provází, budou i v těchto volbách mít občané zájem o účast a dají najevo svůj názor  odevzdáním platných hlasovacích lístků. Všem, kteří tak  učiní, děkuji a všechny občany Sušice, i návštěvníky kteří zde budou hlasovat na voličský průkaz, zvu do volebních místností,” uvedl.

 

Nejen v  šumavských městech se v posledních letech zvedl objem vydaných voličských průkazů a to i pro ty, kteří jeho prostřednictvím hlasují v zahraničí. Letos mnohde jejich počet přesáhl dvojnásobek počtu z voleb předchozích. Souvisí to i s prodluženým víkendem, na který letošní předčasné volby připadly.

 

Ing. Bohumil Petrášek, starosta města Vimperk:

“I větší množství vydaných voličských průkazů svědčí o zájmu občanů  vyájdřit u voleb svůj hlas. Samozřejmě i já zvu vimperské občany a všechny, kteří  v našem městě tráví sváteční víkend, aby  přišli  vhodit své hlasy do volebních uren v jednotlivých okrscích.  I když možná mnoho z nich není do poslední chvíle rozhodnuto, zda k volbám jít, jedním z argumentů, který  podporuje volební účast je i to, že svým hlasem dáváme najevo nejen,  komu chceme dát důvěru, ale zároveň tak vyjadřujeme, koho v poslanecké sněmovně  vidět nechceme,” doplňuje  pozvánku do volebních místností.

 

Češi mohou volit i v zahraničí, na českých ambasádách. Jako první měli možnost jít k volbám v Brazílii a Argentině.  Podle  průzkumů se očekává, že v zahraničí využije možnost volit zhruba deset tisíc Čechů.

 

Výsledky  předčasných parlamentních voleb najdete, po uvolnění ověřených zpracovaných informací samozřejmě i na našem webu.

 

-as-