Doma můžete mít rysa i tetřeva z NP Šumava

Šumavská informační střediska vydělávají

Informační střediska Správy NP a CHKO Šumava letos vydělala nejvíc peněz ve své historii. Turisty tu láká nové atraktivní zboží. Od tohoto týdne jsou zde navíc v prodeji nové plyšové hračky – třináct druhů zvířátek, které mají svůj domov na Šumavě. Správa šumavského parku také plánuje otevření specializované prodejny suvenýrů z Národního parku Šumava.

 

img 3172 (2)

 

Rekordní tržby za celou dobu své existence mají informační střediska, která provozuje Správa NP a CHKO Šumava. Zrekonstruované budovy, moderní vybavení informačních středisek, které odpovídá evropským trendům a zároveň vylepšená nabídka zboží, o které mají turisté skutečně zájem způsobily, že meziroční tržby ve srovnání s loňským rokem narostly o 25 procent.

V červenci roku 2012 se na informačních střediscích utržilo 324 tisíc korun. Podobné to bylo o rok předtím. Letos už je to ale více než 428 tisíc korun.

Marketingové oddělení Správy NP a CHKO Šumava si nechalo vyhotovit průzkum trhu a potřeb návštěvníků Šumavy, zároveň se inspirovalo v mnoha informačních střediscích v zahraničí a přichází s novou koncepcí, která je ušitá na míru nejfrekventovanějšímu návštěvníkovi, kterou je rodina s dětmi. Naší strategií je mít na pultech zboží, které táhne a potěší,“ vysvětluje důvody vyšších tržeb Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava.

 

Nejvíc patrný je nárůst tržeb v Informačním středisku na Kvildě. Zdejší pracovníci utržili v červenci roku 2012 zhruba 98 tisíc korun. Podobně tomu bylo i v roce 2011. Letošní tržby činí téměř 176 tisíc korun. Navíc lze předpokládat, že tržby i nadále porostou, protože nabídka se neustále rozšiřuje. Novinkou, která je na pultech informačních středisek od tohoto týdne, je 13 druhů plyšových zvířat, která patří mezi původní šumavské druhy – je to například rys, vlk, liška, ježek, netopýr. V nabídce je i dokonce plyšový tetřev.

Každý plyšák je navíc opatřený speciální kartičkou, která prozrazuje dětem, jak se zvíře jmenuje, kde a jak žije, jaké má stopy a mnoho dalších zajímavých informací. Spojujeme tak hru s výukou,” dodává Petra Střelečková, vedoucí Oddělení informačních středisek a ekologické výchovy Správy NP a CHKO Šumava.

Tyto suvenýry budou obrovským lákadlem pro každého návštěvníka Šumavy.

Atraktivní a zároveň edukativní zboží, v informačních střediscích na Šumavě léta nepochopitelně chybělo, přitom je to trend v každém informačním středisku ve všech národních parcích, které jsou opravdu orientovaní na návštěvníka. Každý si z národního parku chce přivézt suvenýr a něco na památku,” Jiří Mánek

Vyšší tržby oproti předcházejícím letům, souvisí i s návštěvností v informačních střediscích, která během letoška vystoupala na historické maximum.

Správa NP a CHKO Šumava navíc plánuje otevření specializované prodejny suvenýrů z Národního parku Šumava kde budou k dostání například výrobky z jeleního paroží, kterého je dostatek v přezimovacích oborách.

-tz nps, foto Š. Rosenkranz-