Teplo vydrží i v dalších dnech

Poslední dny jsou na Šumavě opravdu velmi teplé. Minulý týden jsme slibovali v předpovědi “dvacítky” a teploty na mnoha stanicích tuto hodnotu překonaly. V neděli večer přešla přes západní část Šumavy, konkrétně přes Železnorudsko, Klatovsko a Sušicko bouřka, která v říjnu není zrovna obvyklým jevem. Jak sdělil Český hydrometeorologický ústav, bouřka v říjnu se na našem území vyskytuje zhruba jednou za 5 let. Po slunečném víkendu bylo od pondělí na obloze sice více oblačnosti, teploty ale byly na třetí říjnovou dekádu nadále nadprůměrně vysoké. Nezvykle vysoké jsou nejen denní teploty, ale i ty noční. Konkrétně středeční ráno přineslo na Šumavu obrovské teplotní rozdíly. Teploty se nejčastěji pohybovaly kolem 8°C až 13°C, velmi teplo bylo i v horských polohách, kde byly až na vyjímky ranní teploty až kolem 16°C nad nulou.  Nejchladněji bylo ve Volarech, kde bylo naměřeno minimum -2,8°C, jen o pár desetin tepleji bylo na Hliništi. 

 

Nízká oblačnost 23. října pohledem našich webkamer:

{gallery}volary/2013/10/webky_10_23{/gallery}

 

Čtvrteční ráno začíná zvětšenou oblačností, která by však měla již během dopoledne ubývat, odpoledne by mělo být již slunečné. Denní teploty vystoupí opět vysoko, na 16°C až 19°C. Noc na pátek bude ve znamení zmenšené oblačnosti, postupně se začnou tvořit mlhy nebo nízká oblačnost, která se místy udrží po většinu pátečního dne. V místech s nízkou oblačností bude teplota kolem 13°C, při slunečnu od 16°C do 20°C.

 

Nejteplejším dnem by měla být sobota, kdy teploty vystoupí až k 22°C, ojediněle se ale nízká oblačnost udrží po většinu dne, potom budou maxima kolem 15°C. Na obloze bude polojasno. V neděli bude oblačnosti více, od západu se zatáhne a občas slabě zaprší. Teploty ale budou stále mezi 16°C až 20°C.

 

Na počátku příštího týdne by podle současných modelů mělo být na obloze oblačno s občasnými slabými srážkami a teplotami mezi 14°C až 19°C, od poloviny pracovního týdne by se mělo ochladit na teploty mezi 8°C až 13°C, oblačnosti bude méně, počítat musíme s ojedinělými mlhami nebo nízkou oblačností.

 

(ir)