Bavorští starostové se dozví pravdu

Jiří Mánek, ředitel Správy NP a CHKO Šumava společně se svými náměstky pozval tento čtvrtek na návštěvu Národního parku Šumava všechny starosty, představitele místních samospráv a lesníky z bavorské časti Šumavy. Chce je seznámit s činností Správy NP a CHKO Šumava za posledních 18 měsíců.

„Chceme, aby i bavorská strana byla objektivně a z první ruky informovaná o činnostech Správy NP a CHKO Šumava – o hlavních problémech, které Šumavu trápí, ale i o úspěších, které jsme dosáhli,“ uvádí ředitel Jiří Mánek.
Hlavními tématy setkání a diskusí bude hotový Návštěvní řád – po 10 letech provizorií platící na dobu neurčitou. Tématem bude i problematika Modrého Sloupu, na jehož zpřístupnění čekají obě strany Šumavy celá desetiletí.

Dále se zde bude prezentovat v regionu projednaná a dohodnutá podoba zonace, kterou se s regionem a starosty podařilo dojednat po celých 18 letech. Se souhlasem šumavských obcí se první zóna zvětšuje o 100 procent.

Návštěva z Bavorska se také dozví v jaké fázi je příprava Plánu péče, který Správa NP a CHKO Šumava společně s šumavským regionem připravila po dlouhých 13 letech. „Informováním bavorské strany z první ruky chceme předejít určitým dezinformacím, které v Bavorsku šíří některé nevládní organizace. Hrajeme otevřenou hru jak na české, tak na bavorské straně, protože je to podle nás jediná možná a dlouhodobě udržitelná strategie ochrany přírody v Národním parku Šumava,“ uvádí Jiří Mánek.

Účastníky jednání budou také čeští starostové. Všichni se během dne podívají do šumavské obce Modrava, prohlédnou si lokalitu Na Ztraceném – místo nezákonné blokády před dvěma lety. Navštíví hájenku na Březníku, kterou Správa NP a CHKO Šumava rekonstruuje a rozhlednu Poledník u Prášil.

-tz nps-