Téma dne: odpady

Tématem číslo jedna sobotního dne byla veřejná prohlídka nové, jedné z největších, dotřiďovací linky odpadů  ve Vimperku, která  vyrostla v bývalých dolních kasárnách.

odpadyzf2

Ekologie a odpady jdou v dnešní době ruku v ruce a   v případě zpracování separovaného odpadu je toto spojení  neodmyslitelné. Zájem veřejnosti o prohlídku nového provozu byl velký, a tak se areálem společnosti Jihosepar a. s.  za jasného sobotního dne procházely desítky zájemců, kterým kvalifikovaný doprovod vysvětloval  jednotlivé kroky procesu.

 

odpadyzf67

Kromě prohlídky samotné linky od začátku do konce, nechyběly ani ekologicky  zaměřené  a zábavní aktivity pro děti, součástí   bylo  i seznámení s likvidací a využitím starých elektrospotřebičů, zpracování textilního, kuchyňského odpadu (oleje) a baterií. Příjemné bylo, kromě počasí, i  občerstvení zdarma pro návštěvníky akce.

Od nové dotřiďovací linky odpadů si město slibuje, kromě  vzniku nových pracovních míst, i další pozitivní ekonomický efekt ve formě snížení nákladů za svoz separovaného odpadu, který dosud vozilo  do Českých Budějovic nebo do Sušice. Linka  fuguje na bázi třídění a druhového balíkování, bez jakékoliv chemické úpravy nebo spalování.

-red-

Ve FOTOGALERII  si prohlédněte, pokud jste neměli možnost být u toho osobně,  provoz Jihoseparu a. s. ve Vimperku. Foto Jiří Šejna, Zdeněk Formánek.