zamek

Po zlodějích neuklízejte!

Než zazimujete chatu, chalupu, zahrádku…

 

Rekreační chaty a chalupy budou v nadcházejících měsících opuštěny. Každoročně si tyto opuštěné objekty vyhlížení zloději, kteří nejenže v nich seberou na co přijdou a co se jim hodí, ale občas v nich i nějakou dobu třeba bydlí. Majitelé se pak nestačí divit, když se na jaře, natěšeni na oddech a rekreaci mimo městský ruch, vrací a místo pohody je čeká nepříjemná skutečnost.

 

Policie neustále opakuje rady a varování pro majitele rekreačních, celoročně nevyužívaných, objektů, jak co nejlépe zajistit svůj majetek.

 

V tomto týdnu prováděli policisté z Obvodního oddělení Klatovy kontrolu chatových oblastí. V blízkosti města je několik zahrádkářských kolonií s velkým počtem chat a někteří majitelé nemají dostatečně zabezpečen majetek. Jsou dost lehkovážní a zlodějům vlastně nabízejí, ať si ‘poslouží’.

 

Na teritoriu Klatovska je mnoho rekreačních chalup a chat, které jsou využívány ve větší intenzitě od jara do podzimu. Některé objekty se nacházejí o samotě nebo v obcích, kde trvale žijí převážně starší občané. Tento stereotyp, kdy většina z nás ve všední dny pracuje ve městě a na víkend odjíždí na chaty nebo chalupy, vyhovuje zlodějům. Chaty či chalupy od nedělního večera jsou opuštěné a od té doby až do příštího víkendu mají zloději volné pole působnosti.

 

Nejčastějším způsobem vniknutí do objektu je vypáčení a rozbití skleněné výplně v okně nebo ve dveřích,vypáčení dveří nebo rozlomení zámku ve dveřích. Při vyšetřování této trestné činnosti je zjišťováno, že sami majitelé nechávají v dostupnosti různé druhy páčidel, jiných nástrojů a nářadí, žebříky zejména v přilehlých objektech, tzn. jednoduché a bezplatné bezpečnostní opatření je nenechávat v okolí rekreačního objektu nic, co by mohlo pachateli usnadnit vloupání.  Vzniklé škody nevzniknou jen poškozením např. oken nebo dveří, odstraněním mříží či okenic, ale především odcizením různých věcí.

 

Majitelé, kteří jsou poctěni „nezvanou návštěvou“, na policii drobné krádeže neohlašují.  Mezi nejvíce ohrožené patří příměstské oblasti se zahrádkářskými koloniemi. Na tomto území se nachází největší počet zahrádkářských chat a často se vloupání do jednoho objektu opakuje i vícekrát za rok. Majitelé nechtějí podstupovat ohlášení na policii, protože způsobené škody nejsou velké. 

 

 

Dnes pachatelé krádeží odnášejí především věci, které mohou dále zpeněžit  např. nářadí – elektrické pily, vrtačky, brusky, zahradní nářadí – elektrické nebo motorové sekačky, starožitnosti, různé domácí elektrospotřebiče, přikrývky, potraviny, alkoholické nápoje,  jízdní kola, propanbutanové lahve i benzin v kanystrech.

 

 

Krádeže provádějí různí pachatelé:

– nezpůsobují velké škody, spokojí se s přespáním, zkonzumují nalezené potraviny, kdy se jedná se o občany bez práce a bez trvalého bydliště

– pro své řádění využívají odlehlé objekty, recidivisté se skrývají před spravedlností

– členové organizovaných skupin. Vytipují si objekt a využívají různé moderní technické prostředky k překonávání mechanických a elektronických zábran.

 

Majitelům rekreačních chat a chalup doporučujeme správně se pojistit nejen proti krádeži, ale i proti požáru. V minulosti mnoho vlastníků rekreačních objektů uzavřelo pojistné smlouvy za podmínek, které dnes již neodpovídají cenové a hodnotové realitě.

 

 Věnujte pozornost :

– mechanickým zábranným prostředkům

– uzamykatelné okenice, bezpečnostní zámkový systém, mříže

– využít elektronickou ochranu a případné napojení objektu na mobilní telefon

– cenné věci neponechávejte v objektech

– udržujte dobré vztahy se sousedy, ve vaší nepřítomnosti si mohou všimnout pohybu neznámých osob a vozidel

– rekreační objekt kontrolujte i v zimním období nebo požádejte jinou osobu, která bydlí v blízkosti

– pro případ vloupání si pořiďte fotodokumentaci cenných věcí (obrazů, starožitností)

– evidujte si název věci, výrobní číslo, pořizovací cenu, rok pořízení:

          – elektrospotřebičů – televizor, rádio, video, satelit, vařič …

          – nářadí – travní sekačka, vrtačka, bruska, pila … 

          – jízdního kola, motocyklu.

      Po vloupání uvedené údaje budou po vás požadovány u policie a u pojišťovny při uplatnění náhrady škody.

 

 

Při podezření z vloupání:

  • nevstupujte do objektu (pachatel může být uvnitř – nedoporučujeme pachatele zadržet násilím)

  • neuklízejte po zlodějích (zničíte stopy po pachatelích, někteří majitelé se domnívají, že pro nepořádek je může někdo pomluvit)

  • neprodleně případ oznamte na policii.

Tiskoví mluvčí krajských ředitelství Policie se na intenzitě každoročního opakování doporučení shodují: Chceme preventivně působit na majitele rekreačních objektů prostřednictvím informovanosti o vývoji kriminality týkající se vloupání do rekreačních objektů. Uvedenými doporučeními máme v úmyslu přesvědčit majitele o nutnosti zabezpečení vlastního objektu. Hlídky policie v jednotlivých obvodech pravidelně kontrolují chatové oblasti a obce, ale není v silách policie, aby uhlídala veškeré rekreační objekty. Vloupání do rekreačních chalup a chat nelze nikdy vyloučit. Rekreační objekty je nutné zabezpečit ihned – nečekejte až přijde zloděj!

-p cr-