hor

České hory se spojily do asociace

 

Provozovatelé horských středisek spojují své síly, založili novou asociaci

 

S cílem prosazovat společné zájmy založilo čtrnáct největších hráčů na trhu Asociaci horských středisek České republiky. Nové profesní sdružení bude usilovat o vytvoření co nejlepších podmínek pro rozvoj cestovního ruchu a lyžařského průmyslu na českých horách.

 

Funkční profesní organizace tohoto typu v Česku chyběla. Uvědomili jsme si to, když jsme řešili pronájem našich lyžařských středisek. Chtěli jsme je pronajmout na dvacet let, ale část sjezdovek je na státních pozemcích, které může stát ze zákona pronajmout na osm let. To je příklad problémů, které řešíme,“ řekl prezident Jiří Bis, který v AHS zastupuje Českou unii sportu, majitele tří velkých krkonošských skiareálů. „Horská střediska pro svůj rozvoj potřebují silné sdružení, které je bude reprezentovat při jednání se státem, krajskými samosprávami a státními institucemi,“ uvedl Bis.

 

Asociace horských středisek ČR se chce zaměřit hlavně na hájení zájmů svých členů v oblasti tvorby legislativy. Pomáhat bude také při propagaci horských středisek a služeb v nich poskytovaných, při zkvalitnění výměny statistických údajů, informací a dat o fungování horských středisek a jejich návštěvnosti nebo při získávání zkušeností ze zahraničí. Sdružení bude spolupracovat i s dodavateli horských technologií a zařízení.

 

Chceme, aby pobyt na českých horách byl pro všechny návštěvníky co nejpříjemnější. K tomu ale potřebujeme odpovídající podmínky. Málokdo si uvědomuje, že horský cestovní ruch představuje významnou část turistického průmyslu v Česku, zaměstnává řadu lidí, přináší nemalé peníze do státního rozpočtu. Stát z nich ale do horských regionů nevrací téměř nic,“ vysvětlil důvody vzniku Asociace Richard Kirnig, majitel společnosti Mega Plus, která provozuje Skiareál Černá Hora – Pec.

 

Asociaci založilo čtrnáct velkých horských středisek, které svým obratem představují významnou většinu českého trhu. Zastoupeny jsou všechny horské oblasti. Na ustavující valné hromadě nechyběli zástupci významných center ze Špindlerova Mlýna, Janských Lázní, Pece pod Sněžkou, Dolní Moravy, Lipna, Špičáku na Šumavě nebo Klínovce.

 

Počítáme, že počet členů do budoucna poroste. Zájem o vstup do asociace mají také další areály, ale i instituce a firmy. Chceme spolupracovat se všemi, kteří mají na srdci dobro českých hor,“ prozradil prezident Asociace horských středisek ČR Jiří Bis.

 

Seznam zakládajících členů

Melida, a.s. (Špindlerův Mlýn), Mega Plus, s.r.o. (Černá Hora – Pec), K3 Sport, s.r.o. (Kouty nad Desnou), Lipno Servis, s.r.o. (Lipno), Skiareál Klínovec, s.r.o. (Klínovec), Sněžníky, a.s. (Dolní Morava), Monínec, s.r.o. (Monínec), Ski Bižu, s.r.o. (Jizerské hory), Sport Service, s.r.o. (Špičák na Šumavě), Family Skiareál Dolní Dvůr, s.r.o. (Dolní Dvůr), Skiareál Vrchlabí (Vrchlabí), Služby Vítkovice, s.r.o. (Vítkovice), Sitour Česká republika

Zvolené orgány AHS

Prezident

Jiří Bis (Česká unie sportu)

 

Výkonný výbor

Čeněk Jílek (Melida, a.s.), Richard Kirnig (Mega Plus, s.r.o.), Miloš Kratochvíl (Lipno Servis, s.r.o.), Martin Palán (Sněžníky, a.s.)

 

Kontrolní komise

Pavel Bažant (Ski Bižu, s.r.o.), Vladimír Kasík (Sport Service, s.r.o.), Petr Zeman (Skiareál Klínovec, s.r.o.)

 

ředitel AHS

Libor Knot, ředitel AHS

 

-tz ahs-