Potěší nás dvacítky

Minulý týden jsme avizovali, že na Šumavu dorazí výraznější srážky a následné ochlazení. To se vyplnilo, zapršelo na celé Šumavě, v nejvyšších polohách přešel déšť ve sněžení, na Velkém Javoru leželo 11. října 6 cm sněhu. Sníh však brzy roztál díky oteplení. Velmi příjemné počasí s teplotami i přes 15°C bylo v pondělí 14. října. V úterý ve večerních hodinách přešla přes Šumavu studená fronta, která přinesla ojediněle až 20 mm srážek. Ve středu ráno byly horské polohy nad 950 metrů pod slabou vrstvou sněhu, informovali jsme o tom jako první ZDE. Za poslední týden klesla nejníže teplota na stanici Perla -8,0°C a to 14. října.

 

Ve čtvrtek ráno přešla přes Šumavu slabá okluzní fronta, která přinesla jen minimální srážky. Po přechodu srážkového pásma však zůstává zataženo a mlhavo. Denní maxima se dostalo ke 13°C, v horských polohách kolem 7°C. V pátek k nám bude proudit studený a vlhký vzduch od severozápadu, počítat musíme s přeháňkami, které budou v nejvyšších polohách přechodně sněhové. Denní maxima kolem 13°C. Během odpoledne bude docházet k ustávání přeháněk a ubývání oblačnosti.

 

V noci na sobotu klesnou teploty na 4°C až 0°C, vyskytnou se četné přízemní mrazíky, v mrazových kotlinách budou teploty do -6°C. Během dne bude většinou polojasno, ojediněle však mlhy nebo nízká oblačnost, která se nemusí vždy rozpustit. Při nízké oblačnosti teploty nepřekročí 10°C, při slunečnu do 16°C. V neděli k nám začne proudit teplý vzduch, bude to znát na odpoledních maximech, která vystoupí místy až k 19°C. Obloha bude polojasná až oblačná.

 

Podle dosavadních modelů se můžeme v příštím týdnu těšit na velmi příjemné, na druhou polovinu října až nadprůměrné teploty, maxima by měla vystupovat na 15°C až 20°C, obloha bude většinou polojasná. Počítat ale musíme ojediněle s mlhami nebo nízkou oblačností, která se může udržet i po většinu dne, potom by maxima byla jen kolem 12°C. Srážky se na Šumavě od soboty žádné neočekávají minimálně do čtvrtka následujícího týdne.

 

(ir)

 

Fotografie ze Šumavy:

Poledník 14. října 2013

 

Javoří Pila 14. října 2013

 

Volary 15. října 2013

 

Volary 15. října 2013