Unikátní vyřezávaný včelín stojí v Krušlově

Malovaný vyřezávaný včelín, bezesporu unikátní památka kterou stojí za to zachránit, stojí v malé obci Krušlov na Strakonicku.

vcelin soucas 18

Včelař a řezbář Josef Mach tu vytvořil  půvabné dílo, v němž se symbolicky snoubí píle včel a šikovnost a fantazie šumavských řemeslníků. Vznik  stavby se datuje do roku 1948, kdy Josef Mach začal nápad realizovat.  Brzy tu stála originální stavba žijící bzukotem tisíců včel a vůní medu, u níž se zastavil nejeden kolemjdoucí. Řezbářem ztvárněné včelky tu najdete všude – na dveřích, na zrcadlech, na oknech, obrazech i hodinách…

Na záchranu unikátního díla, které obsahuje 65 vyřezávaných  malovaných včelích úlů, vzniklo občanské sdružení Krušlovský včelín, které se snaží zachovat toto místo, vzdávající hold  včelařství, pro další generace.  Za pomoci  dotace, podpory jednotlivců a  stovek hodin práce dobrovolníků, se Krušlovskému včelínu vrátil jeho bývalý lesk, stále pokračují opravy interiérových dřevořezeb, kterých  tu, po jejich renovaci, bude na dvě stovky.

 

Nabízí se i  využití zajímavé stavby – do budoucna tu vznikne muzeum včelařství.

Krušlovský  včelín je otevřený  v sezóně do konce října, pořádají se tu nejrůznější akce a místo je, díky práci sdružení a nadšeným odporovatelům, právě takové, jaké ho  Josef Mach chtěl mít – barevné, živé, pulsující… Mezi další úkoly, kromě vybudování muzea včelařství a částečně i obnovení jeho původní funkce,  které si sdružení dalo za úkol, patří také vytvoření prostoru galerie pro příležitostné výstavy a  řemeslné dílny  prezentující stará šumavská řemesla a samozřejmě včelařství.

Pokud jste o něm nevěděli, nebo ho nestihli navštívit, přijměte pozvání  alespoň na letošní závěr sezóny (a nezapomeňte si včas naplánovat třeba jarní návštěvu):

pozvanka

 

-as, foto použito se souhlasem www.kruslovskyvcelin.cz –

 

Foto z historie i současnosti Krušlovského včelína:

{gallery}susice/vcelin_kruslov/{/gallery}